logo

Приятел се ожени за монголка и живее в Монголия. Ето как се промени животът му

Приятел се ожени за монголка и живее в Монголия. Ето как се промени животът му

И тук има коронавирус, но няма никаква паника, разказва Степан

Моят приятел Степан е пътешественик, заседнал поради пандемията в Монголия.

Първоначално плановете му бяха да изчака карантината и след това да се върне у дома, но съдбата имаше други планове за него, пише известният руски блогър Вазген Добров.

-Здравей Степан. Нека продължим разговора си. Какво правиш сега и как е ситуацията в Монголия?

- Здравейте приятели. Сега в Монголия всичко е точно същото, както беше и преди. В тази страна времето обикновено се усеща по различен начин. Да, и не съм ходил никъде извън селото си. Тук има много неща за правене всеки ден. Не гледам телевизия. Не знам и ситуацията с вируса. Дори не искам да следвам всичко това, има твърде много противоречия.

Тайните на ужаса в призрачния град Припят

-Как живее местното население? Казаха ми, че твой съсед е откаран в болница със съмнение за COVID-19.

- Да, така е. Сега, от каквото и да се разболеете, веднага падате под подозрение за инфекция.

Нека обясня. Моят съсед е рибар. Това изобщо не е характерно за монголите, но той го харесва. Обикновено лови през нощта, но този път отиде за два дни. През нощта имаше студове и той се простуди, защото спеше на земята. В къщата му нямаше лекарства и синът му извика линейка, те взеха горкия с подозрение за дълго време.

Между другото съседът, за да разберете, живее на девет километра от мен и се занимава с домакинството си. Сега той е в болницата с пневмония.

- А какво да кажем за медицината в Монголия?

- Тъй като живеем в регионален център, всички ходят в болници в най-близките градове. В специални случаи болните или, в околните селища, заразените, се отвеждат в предградията на Улан Батор. Там те се подлагат на лечение.

Глупавите грешки, с които туристите се превръщат в лесна мишена за бандитите

- Щеше да кандидатстваш за гражданство. Как стоят нещата?

- Просто е. Дойдох в миграционната служба, където бях отбелязан като „временно пребиваващ“ в страната. Трябва да живееш тук 5 години и да научиш езика. Не се нуждаеш от нищо друго. Но тъй като съм женен, е още по-лесно. Ще получа монголски паспорт след половин година.

- Бракът ти с монголско момиче предизвика много коментари. Какво мислиш за това?

- Хората са склонни да влизат в твоята „кожа“ и да си правят изводи. Тези, които разбраха защо не искам да се върна, написаха правилните неща. А тези, които не го правят, си е техен проблем.

Не осъждам никого и се опитвам да не давам съвети. Живея както искам. За съжаление това е рядко в Русия. Тук е много по-лесно. В Русия съседите ми биха ме низвергнали, защото съм женен за монголка, но тук всички, напротив, те подкрепят. Защото тук няма друг начин да се живее. И човекът веднага се познава тук.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай