logo

Приказна страна, която съществува благодарение на "честните бедняци"

Приказна страна, която съществува благодарение на "честните бедняци"

И все пак тази, наистина, малка държава е изключително живописна

В тази страна няма летища, но жителите й са 5 пъти по-богати от американците. В нея има регистрирани 5 улици, всички говорят немски, а в затвора са само 7 души.

На практика няма безработица, богатите хора и абсолютната чистота царуват навсякъде.
Това не е приказка.

Това е Лихтенщайн. Държавата се намира в центъра на Европа и е в съседство с Австрия и Швейцария.

Но именно тази държава е една от най-затворените места в Европа. Това е рай на земята с необичайна природа, девствени езера и живописни гледки.

Тези, които са посетили Лихтенщайн я описват като невероятнастрана и твърдят, че са се чувствали там фантастично. А една от причините за това е, че Лихтенщайн е офшорна зона. 

За чуждите компании в страната се определят много ниски данъци, поради което около 70 хиляди компании от целия ​​свят са регистрирани в тази така малка държава.

Тази страна изглежда като извадена от книжка с приказки

Хората в нея живеят наистина спокойно. Почти няма престъпления, нямат собствена армия и там е много спокойно. Никой не се хвали с доходите си, защото е ясно, че всеки, който има банкова сметка в тази страна, изобщо не е беден човек.

Лихтенщайн процъфтява в производствената индустрия, занимава се с производство на марки, напреднал туризъм, въпреки че по принцип там туристите няма какво толкова да разгледат.

Освен княжеският замък, който е много популярен, но може да се гледа само отвън - в края на краищата княжеското семейство живее вътре, а князът не кани гости.

Друга странност: не всеки може да регистрира фирма в тази страна. Тези, които искат да го направят, трябва да рехвърлят дяловете си на местни жители.  

В резултат се оказва, че всеки жител на Лихтенщайн получава плащания някъде от две или три чуждестранни фирми.

И все пак тази, наистина, малка държава е изключително живописна. Тревата изглежда кадифено и изумрудено зелена, планините - безкрайни, а небето - най-бездънното.

Супер лукс и покъртителна бедност - шестте най-малки държави в света

Дължината на пътищата е много малка - само 250 км. Страната официално е регистрирала един държавен канал и има един обществен транспорт - автобус. Всеки там кара колела или просто се разхожда в околността.

Знамето на държавата напълно съвпада с флага на Хаити (две червено-сини ивици). 
И, ето още нещо: тъй като престъпността практически там е на нула, понятието "затворник" като цяло там е много рядко.

А онези няколко отчаяни хора, които са влезли за дреболия, живеят перфектно: държани се в добри условия, а ресторантът им осигурява вечери. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

KOKO

KOKO 09.03.2020 20:02

НЕКА БЪЛГАРСКИТЕ ЦИГАНИ ДА СЕ ЗАСЕЛЯТ ТАМ И ДО ГОДИНА ПАК ЩЕ ГОВОРИМ И ДАЖЕ МОЖЕ И РЕПОРТАЖ ДА СЕ НАПРАВИ...ФИЛМИРАН РАЗБИРА СЕ...