logo

Приказна гледка! Това розово езеро изглежда като нарисувано, но е съвсем истинско

Приказна гледка! Това розово езеро изглежда като нарисувано, но е съвсем истинско

Страхотен кадър, преливащ от живи цветове, е сред най-впечатляващите снимки на природни забележителности, публикувани на сайта Ей Би Си. Той изглежда сякаш е нарисуван от четката на прочут майстор, опитал се да създаде едни от най-ярките цветове.

Снимката, обаче, е съвсем реална и необработена. От въздуха е заснето изключително красиво природно чудо, създадено по напълно естествен път. Наситено розовият цвят е резултат от наличието на специфични водорасли във водите на това езеро в самия край на австралийския континент.

Къде се намира тази радваща окото природна забележителност и кой е първият човек, успял да се наслади на фантастичната ѝ красота?

Разтърсващо бедствие и уникален природен феномен превръщат този малък остров в топ дестинация в Исландия

Хът Лагун е солено езеро в Западна Австралия. Намира се на устието на река Хът. Водата в езерото е розова заради наличието на два вида водорасли, произвеждащи органичен розово-оранжев пигмент, наречен бета-каротин. Този пигмент се използва като естествено багрило в различни продукти и лекарства.

Хът Лагун е най-голямата натурална екосистема, превърната в естествена ферма за водорасли, предназначени именно за добиването на този пигмент.

Най-близкото населено място е градчето Грегъри, заклещено между океана и южните брегове на езерото. Самото езеро е дълго 14 км.

ЦАР – страната, в която никой не ходи

Хът Лагун е получило името си от изследователя Джордж Грей, който за пръв път пренощувал на палатка на източния му бряг през април 1893 година. Тогава той бил на втората си експедиция по западния австралийски бряг. Той сбъркал лагуната с приток и я нарекъл на името на политика Уилям Хът, участвал активно в колонизацията на Западна и Южна Австралия и Нова Зеландия.

 

Коментирай