logo

Пред феномена Кобилни скали дъхът ви ще спре

Пред феномена Кобилни скали дъхът ви ще спре

Пещерата Леденика и връх Околчица са може би най-популярните туристически дестинации, когато става дума за Врачанския балкан

Пещерата Леденика и връх Околчица са може би най-популярните туристически дестинации, когато става дума за Врачанския балкан.

В близост, обаче, има една по-малко позната забележителност, която е незаслужено пренебрегната.

Намира се на югозападните склонове на върховете Бегличка могила и Пършевица. Представляват поредица от няколко скални венци с различна височина, ориентирани към Искърския пролом.

Скалният феномен е известен като Кобилини стени.

Геолог откри на Google maps 10 много странни места

На най-горния венец са разположени и две малки пещери - Кобилините дупки.

Кобилини стени са най-лесно достъпни от хижа Пършевица, до която води асфалтов път от гр. Враца. От хижата се пресича буковата гората в южна посока и се продължава нагоре по дерето, където има жълта лентова маркировка и метални колове за с. Оплетня и с. Очиндол.

След 20-30 мин. се излиза на седловина (Кузманишки валог) на билото в подножието на първенеца на Врачански Балкан вр. Бегличка могила, а вдясно се разкриват гледки към отвесните венци на Кобилините стени. Отлична панорама на скалния феномен се разкрива от близкия вр. Остра могила, пише ranica.bg.

Мястото изглежда като непристъпна крепост, издигната далеч в небето от природните сили.

Скалите се намират се на мястото на древно море и са образувани от черупките на измрели морски животни. Ясно се виждат скалните пластове с различни извивки.

Идеи за слънчев есенен уикенд в България

Подножието на Кобилини стени е заето от широколистни гори - основно букови, а по-ниско има също дъбови и овощни дървета. Животинският свят е разнообразен, срещат се много видове птици, различни дребни бозайници, диви прасета и сърни.

 

Кобилини стени напомнят на скалите при Гара Лакатник, но са много по-усамотени. Мястото е много спокойно, а предлага възможност и за заснемането на страхотни снимки, тъй като слънцето огрява „стената“ почти през целия ден.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай