logo

Подобно на Чернобил, дивата фауна процъфтява и във Фукушима

Подобно на Чернобил, дивата фауна процъфтява и във Фукушима

Появяват се дори и видове, които не са живели тук преди

Близо десет години след една от най-големите катастрофи на 21 век, новите проучвания показват, че дивата природа във Фукушима, при липса на хора, не само оцелява, но и процъфтява.

Огромна колекция от снимки на дивата природа, анализирана в проучване, публикувано в Frontiers in Ecology and Environment, показва повече от 20 вида растения и животни, обитаващи района, включително макаки, миещи мечки, японски зайци и най-често срещаните диви свине.

„Нашите резултати предоставят първите доказателства, че много видове диви животни понастоящем се разпространяват в цялата отчуждена зона на Фукушима, въпреки наличието на радиоактивно замърсяване“, казва Джеймс Бийзли, биолог на дивата природа от университета в Джорджия.

4 малко известни места по света с убийствена радиация, за която е виновен човекът

Веднага след аварията на АЕЦ Фукушима през 2011 г. заради цунамито, правителството евакуира хората, които живееха в радиус от 20 километра от мястото на катастрофата.

От 2016 г. на хората е разрешено да се върнат. Не всички обаче се решанат на това - по-малко от пет процента от първоначалното население се е завърнало. Днес този район остава пуст и, както показват изследванията, това е благодат за животните.

Бийзли и неговите колеги събраха и сравниха снимки, направени в три зони, отличаващи се една от друга с концентрацията на хора. Първата зона е зона, в която поради високото ниво на замърсяване няма хора, втората зона, където има малко хора поради все още доста високото ниво на замърсяване, и третата, която остава населена.

Общо Бийзли и неговите колеги събраха повече от 267 000 снимки на дивата природа, направени за 120 дни. Снимките показват, че в отчуждената зона има няколко вида, които по-често се появяват в районите, които не са населени от хора. Дивата свиня стана най-разпространеният вид на снимката, тя беше открита в повече от 46 000 фотографии. Изследователите отбелязват, че има три пъти по-голяма вероятност да се срещне в район, където няма хора.

Хотел пусна жестока промоция за правене на бебета

В същото време учените откриха и нещо интересно: японската серо, животинче, подобно на коза (национален символ на Япония), предпочита селските планински райони, обитавани от хора, въпреки че този вид обикновено се държи на разстояние от хората. Това странно поведение може да бъде начин за защита от дивите свине, които царуват в други райони.

Учените сравняват разцвета на дивата природа на Фукушима с Чернобил, мястото на поредната ядрена катастрофа, където също се появяват уникални за този регион животински видове.

„Въпреки че това може да изглежда нелогично, данните от нашата група и други изследователи показват, че през първите няколко години след аварията в района около Чернобил броят на едрите видове бозайници се увеличава, популациите на много видове в момента са многобройни и широко разпространени в цялата зона на отчуждение на Чернобил“, каза Бийзли. „Като се има предвид, че количеството радиация от атомната електроцентрала във Фукушима беше значително по-ниско от емисиите в атомната електроцентрала в Чернобил, не е изненадващо, че сега сме свидетели на такъв разцвет на бозайници във Фукушима.“

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай