logo

Пираха - хората, които живеят един ден и се считат за най-щастливите на Земята

Пираха - хората, които живеят един ден и се считат за най-щастливите на Земята

Мисионер, отишъл да ги покръства, станал атеист

В дивата природа на бразилската джунгла живеят хората от Пираха, които е трудно да бъдат разбрани от съвременния човек. Те не познават миналото и бъдещето, смятат продължителния сън за опасен и нямат представа какво е стрес. 

Мисионер, който дошъл при пираха, за да ги изучи живота им, стигнал до заключението, че тези хора са най-щастливите на Земята. И години по-късно той напълно осъзнал, че тойтрябва да се учи от тях, а не обратно.

Публикуваме редки снимки на този тайнствен народ. И също сме готови да разкажем най-шокиращите факти за хората от Пираха, които виждат света абсолютно различно от повечето хора на планетата.

Ал Хамра - селото, където само смелите излизат след залез слънце

Същността на културата Пираха се обяснява много просто: „Живей тук и сега“. В техния език има само сегашно време, защото според хората единственото важно нещо, което си струва да се съобщи на другите, е това, което се преживява точно в този момент.

Пираха вярват, че сънят е вреден. Те били шокирани, когато разбрали, че някои спят по 8 часа. Пираха са сигурни, че ако заспите дълго време, можете да се събудите като различен човек. Съществува обаче и мнение, че такъв режим се е формирал поради факта, че районът, в който живеят хората, кипи от змии. Следователно те спят  не повече от два часа на нощ.

Те различават само тъмните и светлите цветове. Червените и жълтите цветове ги объркват, както и зелените и сините.

Числеността на Пираха е само 800 души.


Обикновено представителите на първобитните племена предпочитат да отнемат живота си, отколкото да загубят честта и уважението си. Но не и Пираха. Те по принцип не разбират какво е гняв или отчаяние. „Ако Хааиохааа изпуснал рибата във водата, това е лошо. Без риба, без вечеря. Но какво общо има Хааиохааа с това,"  мислят те.

Понятията "век", "време" и "история" са празни фрази за Пираха и почти никой от тях не помни своите баби и дядовци. На въпрос какво се е случило с племето преди, те лаконично отговарят: „Всичко е същото“.

Майките не разказват на децата истории преди лягане. Освен това тук по принцип никой не помни никакви истории: колективната памет се изгражда само върху личния опит на най-стария жив член на племето.

Също така, пирахите не знаят какво са вина и срам. Съпругът може лесно да остави жена си, ако тя вече не е млада и хубава. Освен това жената няма да му се сърди и просто ще каже нещо в духа: „Това се случи, защото се случи, това е всичко. И така, трябва да търся нов мъж."


В техния език няма думи за лявата и дясната страна, а хората не разбират защо е необходимо това.

Майките от Пираха не знаят колко деца имат. Но те ги различават по лицата им. Въпросът е, че този народ не може да брои. Пираха дори не възприема думата „един“. Те обаче имат понятията „няколко“ и „много“. Тоест те могат да кажат, че имат няколко деца, но не могат да дадат точния брой.

Валенсия – най-добре пазената тайна на Испания

Пираха не проявяват интерес към постиженията на съвременната цивилизация. Нещо повече, те напълно не разбират начина на живот на съвременните хора. "Как можеш да спиш и да ядеш толкова много," така мислят те за белите хора. Те обаче започнали да носят дрехи, а също така използват алуминиеви прибори, конци, кибрит и риболовни принадлежности.


В тази култура липсва религия и концепцията за Бог. Докато вярата в отвъдното е често срещана в повечето култури, при Пераха това е нещо безполезно.

На всеки няколко години жителите на хората си вземат ново име, което съответства на следващия период от живота им.

Поради особеното възприемане на времето, този необичаен народ не вижда необходимостта да съхранява храна за бъдеща употреба. Нещо повече, те изобщо не се отнасят към храната като нещо толкова значимо. Ако не можете да намерите нещо за обяд, тогава можете да пропуснете обяда и да хапнете на следващия ден.


В Пираха всички са равни, няма социална йерархия. Може би затова изследователите отбелязват удивителната жизненост на тези хора. В тяхното племе няма завист, гняв, кражба, конспирации и интриги.

Те не казват благодаря, съжалявам и моля. С други думи, те нямат любезност. Пираха са в недоумение защо е необходимо всичко това, защото всички се отнасят един към друг толкова топло, без никакви формалности.

Мисионерът и лингвист Даниел Еверет искал да научи Пираха на всички предимства на цивилизацията и дълги години живял сред тези хора, които не бързат, постоянно се смеят и не знаят греховете. През това време той изведнъж става атеист и променя мирогледа си. В края на краищата, пираха изобщо не разбира защо да вярва в някой, когото никой не е виждал, и защо този някой влияе на щастието и живота на индивида.

Пираха не страдат от психични разстройства и депресии. Според Еверет тази нация има феноменална степен на удовлетвореност от живота и без забранени вещества и антидепресанти.


Понякога Пираха се наричат най-щастливите хора на планетата. Според някои експерти, докато някои хора си спомнят миналото или прекарват време в изучаване особеностите на други култури, този народ просто живее собствения си живот, усмихва се, смее се и не познава проблеми.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

pe6o_golf4e

pe6o_golf4e 17.11.2020 12:21

Важното е че са щастливи...,щом този примитивизъм ги кара да се чувстват добре,добре:) И интерес на истината на човек са му необходими доста малко неща да се чувства щастлив и парите не е едно от тях.....,но чааак пък толкова малко,като Пираха....пас съм.!

Fat Emilyano boy

Fat Emilyano boy 17.11.2020 20:29

И АЗ ИЗКАМ ДА ЖИВЕЯ КАТО ТЯХ.

Щом иЗкаш

Щом иЗкаш 17.11.2020 20:44

Няма да стане !!!

Shrek

Shrek 18.11.2020 11:15

Ядат и серат! Друго след тях няма да остане! И това наричат щастливи хора.......

!!!

!!! 18.11.2020 14:21

Shrek Ти ядеш, каквото изсереш ли?

pu6at ot lolata na mera

pu6at ot lolata na mera 18.11.2020 14:56

tq mn fati batko

edryu

edryu 19.11.2020 8:21

Я да им напъхат един комунист , и да ги видим тогава !

!!!

!!! 19.11.2020 16:42

Ти си май от племето пириха!