logo

Отровената румънска долина и селото, заличено по волята на Чаушеску

Отровената румънска долина и селото, заличено по волята на Чаушеску

Атмосферата е мрачна и тъжна заради сюрреалистичните цветове и заради бедните нещастни хора, които живеят дните си като ядат, пият, миришат и дишат отрова

Румънско село, някога кипяло от живот, е удавено в отровно езеро от диктатора Чаушеску. Днес то привлича посетители с възможността да си направят зловещи снимки на фона на разноцветното токсично блато, покриващо постройките до покрива.

Една от най-потресаващите гледки там е заостреният покрив на църква, който се подава над мътната червена вода.

Това призрачно място е някогашното село Геамана, което е евакуирано и умишлено наводнено през 1978 година, за да бъде изградена една от най-големите медни мини в Европа.

8 неща, които никога да не казвате на един румънец

Отпадните продукти от мината били изхвърляни в изкуствено създадената долина, което сложило край на отдалеченото селце.

Румънският фотограф Кристиан Липован, който често посещава село и е свидетел как селото с всяка година затъва все повече в езерото, разказва пред „Дейли Мейл“: „Геамана е липсващо село, призрачно село, погълнато от езеро, което има ярки, нереално наситени цветове. Водата, която обгражда хълма, е червена на цвят, това показва, че всичко е отровено – от водата, тревата, дърветата, до плодовете, зеленчуците, животните, а накрая и хората.

Езерото се разраства бързо, а все още има хора, живеещи в района, които са застрашени от отровната вода, която обкръжава домовете им.

Атмосферата е мрачна и тъжна заради сюрреалистичните цветове и заради бедните нещастни хора, които живеят дните си като ядат, пият, миришат и дишат отрова“.

През 1977 година Николае Чаушеску обявява планове за построяване на огромна мина и предлага на засегнатите местни жители незначителна сума срещу това да напуснат домовете си, някои от които са били обитавани поколения наред.

Година по-късно селото в планината Апусени (Западнорумънските планини) било под замърсена и пълна с метали вода. В своя разцвет мината произвеждала над 11 000 тона мед на година, което я превърнало в най-голямата в Румъния.

Когато постоянният поток от токсична червено-зелена течност започнал да се излива в долината на Геамана след отварянето на мината, 20 селяни отказали да се изселят и просто се преместили на по-високо място.

„Сега мината създава една истинска екологична бомба в Апусени.

В първата фаза на наводнението село Геамана изчезва заедно с всичко в него – къщите, църквата, гробището. След това заплахата отива към близките села, в които са потънали стотици къщи и още едно гробище. Едната църква е разглобена камък по камък и построена отново в музей в Сибиу.

Вижте "най-циганския град" в Румъния и неговите дворци

Все още там има хора, достатъчно упорити да останат до самия край“, казва Липован.

Само че водите на отровното езеро се покачват средно с метър на година и вече достигат до домовете и на тези хора.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай