logo

Откриха следи от колела в Турция на 14 милиона години

Откриха следи от колела в Турция на 14 милиона години

Най-високата им точка достига два метра

Разположен във фригийската долина в района Ихсание на Афьонкарахисар, Древният път привлича вниманието на геолози, археолози и историци на изкуството от цял ​​свят със своята геоложка структура и мистериозни коловози на дълбочина два метра. 

Разположена в обширните географски региони Ескишехир, Кутахя, Анкара и Афьонкарахисар, Фригия е на 3000 години и е известна със скалните си гробници и паметници. Историческата Фригийска долина, която прилича на природен музей на открито, е обявена от ЮНЕСКО за обект на световното наследство от 2015 г.

В Япония се появи железопътна гара без вход и изход

Смята се, че древният път, положен сред туфовите скали, е бил използван като търговски път в региона, достигащ до търговските пътища Афьонкарахисар-Ескишехир.

Отпечатъците на „кралския път“, образувани от изтриването на колелата и чиято най-висока точка достига два метра, привличат вниманието на местни и чуждестранни туристи, идващи във Фригия, както и на геолози, археолози и историци на изкуството от цял ​​свят.

Изявленията на руския учен и геолог Александър Колтипин, че колесните следи във Фригийската долина могат да принадлежат на древна и силно развита раса, живяла тук преди 12-14 милиона години, предизвикаха сензация в световните медии.


Говорейки с правителствената агенция Анадолу, провинциалният директор по култура и туризъм Мехмет Танир каза, че във Фригия са били извършвани различни археологически и геоложки проучвания по различно време. „Много археолози, геолози и историци от цял ​​свят и Турция идват във Фригийската долина и провеждат изследвания.

Нан Мадол - дело на мистериозна цивилизация?

Скалната структура и историческата структура на региона са наистина интересни. През следващите години ще бъде възможно да се получат допълнителни данни чрез задълбочаване на изследванията в тази среда “, каза Танир.

Според техните данни Танир обясни, че районът по пътя за Фригия е датиран от долния палеоцен и че скалната структура се е формирала преди 12-14 милиона години.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Крум

Крум 03.03.2021 21:46

хелло

Интелигентен

Интелигентен 03.03.2021 21:57

Какви колела, какви 5 лева? Човека еволюционно се е отделил от шимпанзето и от горилата в период преди около 4 до 8 милиона години. Ние човеците сме започнали да използваме огъня преди около 800 000 години.

Интелигентен

Интелигентен 03.03.2021 22:00

В такъв случай кой ги е правил тези колела преди 14 милиона години? Само не ни приказвайте за извънземни!

Интелигентен

Интелигентен 03.03.2021 22:14

Даже и да се предполага за цивилизовани същества преди 14 млн. години, не може първо да се открият следи, а после да се търсят самите същества. Все едно да откриете Помпей преди да знаете, че хората са съществували вече през 79 г от новата ера!

Интелигентен

Интелигентен 03.03.2021 22:19

Няма как да не са открити фосили от тези същества живяли преди 14 млн. години преди да са открити следите от тяхното съществуване! Турция си прави туристическа реклама.