logo

Откачени неща можете да видите на улица „Болдуин“ – най-стръмната в света

Откачени неща можете да видите на улица „Болдуин“ – най-стръмната в света

Ниската ѝ част е само леко наклонена и настилката е асфалт, но най-горната част е много по-стръмна и покрита с бетон

Намиращата се в град Дунедин в Южна Нова Зеландия улица „Болдуин“ си е спечелила признанието за най-стръмна улица в света. Тя е дълга 350 метра и започва с умерен наклон, след което се изкачва стръмно и прави наклон 1:2,86 или 19 градуса.

С други думи, улицата се издига с 1 метър височина на всеки 2,86 хоризонтални метра. Тя е толкова стръмна, че настилката ѝ трябвало да бъде положена с бетон, вместо с асфалт, защото в горещ ден той би потекъл надолу.

„Болдуин“ е разположена в жилищното предградие Норд Ийст Вали, което се простира на изток от долината на Линзи Крийк. Тя се издига на 70 метра и образува среден наклон от повече от 1:5. Ниската ѝ част е само леко наклонена и настилката е асфалт, но най-горната част е много по-стръмна и покрита с бетон.

Странната Крива къща, която крие пикантни тайни за кралете от Уиндзор

Необичайният наклон на улицата е резултат от лошо планиране, съобщава Amusing Planet. Проектантите в Лондон, които нямали никаква представа за топографията, наредили улиците в прави линии като решетка, без да отчитат терена. От това се получили много улици, намиращи се точно върху много стръмни хълмове.

Вместо да се преработят проекта или поне да включат в него пътища със завои, които да омекотят наклона, те просто построили пътищата с ужасно стръмен наклон. Някои от улиците, които били проектирани, били толкова стръмни, че в крайна сметка не можели да бъдат направени.

Така „Болдуин“ се оказала най-стръмната от всички. Други, които се доближават до нея, са „Арнолд“ (1:3,6), „Далмени“ (1:3,7) и „Колдър Авеню“ (1:5,4).

Мъката е голяма! СНИМКИ показват страданията на високите хора в Япония

В наши дни живеещите там се гордеят с репутацията на своята улица. Всяко лято там се организират благотворителни събития и състезания, сред които бягане от началото на улицата до върха и обратно, пускане на хиляди шоколадови топчета от върха или пускане на хиляди тенис топки надолу по улицата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай