logo

От цял ​​свят идват да видят тези дървета, чиято форма ги е превърнала в олицетворение на постоянния вятър

От цял ​​свят идват да видят тези дървета, чиято форма ги е превърнала в олицетворение на постоянния вятър

Почти нищо не расте в Слоуп Пойнт, но няколко дърва учудващо се хванали

Туристите идват в Нова Зеландия не само, за да разгледат живописни пейзажи и да посетят запомнящи се места, където "са живели" хобитите. Природата на тези острови премина към различно ниво на съвършенство, като започна да създава необичайни шедьоври. 

Един от тях е Слоуп Пойнт - територия, която се намира в най-южната точка на Нова Зеландия. Това е зелена пустош, върху която сякаш по грешка е израснала малка гора.

Не им е лесно: Град, където температурата през зимата е -68, а през лятото +38 градуса по Целзий

Нищо не расте на територията на Слоуп Пойнт, но не защото почвата е безплодна. Просто Нова Зеландия се намира на 4800 километра от Южния полюс, а антарктическите ветрове се втурват към острова, без да срещнат никаква пречка. Най-силните ветрове винаги бушуват в най-южната точка на Нова Зеландия, така че нищо не може да оцелее тук. Но местните овчари засадили няколко разсада, за да създадат малък приют за овцете, които пасат в тази пустош.

Вече е истина - срещу не много пари можете да отидете в космоса!

За изненада на всички, разсадът се хванал и пораснал в истински дървета. Но нестихващите ветрове си казали своето, огъвайки и деформирайки стволове и корони. И не е виновна дори силата на вятъра, въпреки че е повече от достатъчна. 

Не става въпрос за вятъра, който чупи и издухва всичко по пътя си. Въпросът е неговата чиста неумолимост, той не отшумява, като зъбобол, докато жертвата не се предаде, примирена със съдбата си, казва за Слоуп Пойнт писателят Тревър Кри.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай