logo

Омотенаши, Омояри, Омаказе - какво значи това?

Омотенаши, Омояри, Омаказе - какво значи това?

Често тези три термина обикновено се използват за описанието на Япония в туристическите сайтове

Често тези три термина обикновено се използват за описанието на Япония в туристическите сайтове, но какво всъщност означават те?

Достатъчно е да прекарате един ден в Япония, за да усетите въздействието на тези фрази.

Омотенаши

Словосъчетанието идва от двете думи омот („външен вид“) и наши („без“). Omotenashi е акт на честна служба, направо от сърце.

Повечето японски ресторанти имат отворена концепция. Това ви позволява да видите не само умението на готвача, но и отразява искреността и честността зад приготвянето на храната.

Омояри

Omoiyari е способността да се предвиждат нуждите на клиента или госта. Кърпи за ръце при влизане в ресторанта; кутии, където можете да поставите чантите си, така че да не са на пода; когато плащате, ви връщат банкнотите и монетите поотделно, за да ви е по - всичко това е проява на омоиари.

Омаказе

Омакасе буквално означава „Оставям на вас“. Използвайки тази фраза, вие се доверявате на другата страна да взема решения вместо вас.

Голите японски гмуркачки ама ВИДЕО 18+

В японската кухня принципът на омаказе се проявява като доверие към готвача, който внимателно подбира съставките и създава ястията. 

Японската гурме кухня е известна със способността си да усвоява естествения аромат на съставките и да разкрива най-добрите вкусове на сезоните.

Има и една определена група храни, които са традиционни за японската кухня, но се приготвят сравнително рядко. Подобни ястия се поднасят само в конкретни случаи. Една такава специфична храна е кайсеки.

Този храна е смесица от изкуство и феерия от вкусове. Поднася се традиционната чаена церемония, която в исторически план е много известна по света и се отличава с красота и изящество.

4 неща, които в никакъв случай не бива да правите в Япония

От друга страна днес този ритуал е доста повече атракция и доста по – малко традиция.

В Япония се смята за грубо отношение и проява на лош вкус, ако след като се нахраните, оставите чинията си и пространството около вас неподредени и непочистени.

Макар да е работа на персонала да отсервира, вие все пак трябва да не оставяте бъркотия около вас – дори често японците връзват мръсните салфетки на панделка и така демонстрират благодарното си отношение към ресторанта и персонала.

Японците имат изключително строги хигиенни изисквания. Кухните им са стерилно чисти, качеството на хранителните продукти е безупречно.

Самата култура на японеца е такава – да спазва и поддържа хармония и чистота. И това е нормално, предвид това колко сурово месо и риба се консумират в Япония.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

Коментирай