logo

Обявиха новите правила в Европа за туризъм след COVID-19 (СПИСЪК ПО ДЪРЖАВИ)

Обявиха новите правила в Европа за туризъм след COVID-19 (СПИСЪК ПО ДЪРЖАВИ)

В Хърватия приходите от туризма съставляват една четвърт от БВП на страната, в Гърция пък 26 от всеки 100 души са заети в този сектор

В Хърватия приходите от туризма съставляват една четвърт от БВП на страната. В Гърция пък 26 от всеки 100 души са заети в този сектор.

Що се отнася до абсолютните приходи, на първо място е Испания със 71 милиарда евро през 2019 година, следвана от Франция, Италия и Германия.

Испания

Именно в Испания, където в сектора на туризма са заети 2,7 милиона души, браншът посрещна с ужас решението на правителството за въвеждането на 14-дневна задължителна карантина за чужденците. И докато другаде усилено се обсъжда отварянето на плажовете, тази карантина в Испания важи засега до началото на юли, посочва „Нойе Цюрхер Цайтунг“. Междувременно се дискутира как да бъде осигурена дистанция по плажовете – дали чрез запазването на парцели или чрез въвеждането на смени, за да могат всички желаещи да получат достъп.

Италия

Италия от своя страна отваря границите още от началото на юни, но никой не очаква тълпи туристи да нахлуят тутакси.

Поради това правителството разчита основно на курортистите от самата Италия, за да напълнят хотелите, плажовете и къмпингите. За целта са осигурени субсидии – до 500 евро на домакинство, или общо 2,4 милиарда евро.

Португалия

В Португалия от понеделник ресторантите отново работят, но с до 50 процента от капацитета си, за да се гарантира сигурността. И там се разчита до голяма степен на местните туристи, но те ще могат да компенсират отсъствието на чужденците само донякъде.

Какво е това нещо "антивирусен плаж"?

На Мадейра, например, където случаите на коронавирус са само 90, пристигащите трябва да представят удостоверение, не по-старо от 72 часа, че са си направили тест с отрицателен резултат.

Гърция

Според „Нойе Цюрхер Цайтунг“, Гърция е в неблагоприятна ситуация. Макар страната да се справи добре с епидемията, икономическите прогнози изобщо не са розови, и то в година, в която надеждите бяха, че болезнената политика на реформи най-после ще започне да дава плодове.

Правителството предвижда да отвори границите за чуждестранни туристи на 1 юли, за да може да посрещне поне част от 34-те милиона души, регистрирани миналата година.

Както заяви министърът на туризма Харис Теохарис, рекламната стратегия на Гърция предвижда да се заложи на успешната борба с вируса и на свързаната с нея положителна промяна в имиджа на страната, възприемана като постоянен източник на кризи. „Гърция е сигурна страна“, казва министърът, цитиран от „Райнише Пост“.

Голяма част от населението обаче е против масовия приток на чужденци, във връзка с което правителството залага като начало на сключването на двустранни споразумения за приемането и изпращането на чужденците без изисквания за карантина.

Франция

„Французите ще могат през юли и август да почиват във Франция", каза миналата седмица министър-председателят Едуар Филип. Това изявление зарадва неговите сънародници, на които до момента бе разрешено да пътуват по-далеч от 100 километра само в изключителни случаи и с писмено основание. Достъпът до плажовете е възможен съвсем отскоро, а ресторантите и хотелите остават затворени поне до втори юни.

Хърватия

Хърватия е силно зависима от туризма, а притокът на чужденци е сезонно ограничен. Затова поне частичното спасяване на активния сезон е изключително важно – летните загуби няма как да се компенсират през есента.

В Черна гора са отчаяни - само при тях няма коронавирус, а туристи не идват

Ограничителните мерки за влизане в страната вече бяха разхлабени, изискване за карантина при влизането няма. А докато и в ЕС изискването за карантина на връщане не отпадне изцяло, се залага на двустранните споразумения.

Турция

Още несъвзела се от икономическата криза от преди две години, Турция е вече в нова криза, заради която правителството в Анкара се постара в рамките на борбата си с вируса да сведе до минимум икономическите поражения. Турската икономика е много по-диверсифицирана, отколкото тези на останалите южноевропейски курортни държави.

В Турция ол инклузив ще бъде заменен с "всичко, което можете да изядете"

Въпреки това туризмът играе централна роля за икономическото възстановяване – оборотът на бранша за миналата година е 35 милиарда евро. След края на свещения месец Рамазан ограниченията за вътрешните пътувания ще отпаднат, а от средата на юни трябва да бъдат възобновени и международните полети.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Rachev

Rachev 25.05.2020 12:03

G-n Gabov , между другото така е в БЛИЗ : ВСЯКА "новина" се повтаря, потретва и почетвъртва в отделните рубрики , така че да изглежда че сайта им бъка от супер новини: например за Божков ...една новина но в няколко рубрики :

Rachev

Rachev 25.05.2020 12:04

Главни, Важни,Четени, Горещи , Лайфстайл и....А заглавията им са от жълти , по-жълти

LoveGangster

LoveGangster 26.05.2020 23:31

Заглавие : Обявиха новите правила в Европа за туризъм след COVID-19 (СПИСЪК ПО ДЪРЖАВИ) Има информация за 2 държави , а за останалите държави общи приказки копнати оттук - оттам . Ок прочетох ви фейк новината , ама сте си жалкари

читатвл

читатвл 27.05.2020 8:59

а за у нас

до читавл

до читавл 27.05.2020 11:47

Ние не сме държава.