logo

Оазисът Сива - перлата на Голямото пясъчно море и порталът към света на Древен Египет

Оазисът Сива - перлата на Голямото пясъчно море и порталът към света на Древен Египет

Да влезеш тук е като да върнеш времето назад

Ако мечтата ви е да слезете от утъпкания път в Египет, тогава необикновеният плодороден басейн в отдалечената Западна пустиня ще утеши въображението ви. Разположен средно на 18 метра под морското равнище, изолираният оазис Сива е осеян с маслинови горички, палми, топли чисти извори и граничи с Голямото пясъчно море, простиращо се в далечината.


Да влезеш в оазиса с кирпичени сгради е като да върнеш времето назад. Вместо мотоциклети и автомобили тук по улиците пълзят магарешки колички. Изведнъж пред очите ви се появява остров, заобиколен от пясък, зелен и буен рай, който съществува от древни времена.

Изгониха пътничка от самолет заради "оскърбителните ѝ цици", но след това.... ВИДЕО


Хотел Adrere Amellal, разположен до соленото езеро, е без конкуренция. Построен през 2000 г. с използване на естествени материали, той се издига като скалист израстък над пустинята, безпроблемно се смесва със заобикалящата го среда. Това вълшебно място е идеално за да се измъкнете от суматохата на съвременния свят.


Въпреки близостта си до либийската граница, изолираният оазис Сива е безопасен за посещение. Намира се на 560 км от Кайро и да стигнете до там е истинско приключение. Пътуването отнема около осем часа през Александрия или с чартърен полет за 1 час 15 минути. Сива е преди всичко свят далеч от туристическата тълпа в Горния Египет, тихо и спокойно място за отдих.


Тук също има какво да се прави. Например посетете руините на крепостта Шали, която е построена през XII век само от 40 души. В допълнение, Храмът на Оракула, издигнат по времето на фараона Амазис II, управлявал между 570 и 526 г. пр. н. е., предлага зашеметяваща гледка към оазиса. Трудно е да се повярва, че Александър Велики е ходил по тези камъни през 332 г. пр. н. е.


Има и възможност да се отправите на вълнуващо офроуд или конно пътешествие през Голямото пясъчно море, което се простира от Западен Египет до Източна Либия.
Завършете разходката си с освежаващо плуване в извора на Клеопатра. Това е естествен басейн с горещи извори, в който се смята, че се е къпала най-известната египетска кралица.

Коя е най-малката държава в света

Друга причина да посетите оазиса Сива е да срещнете различна култура. Жителите на Сива, берберите от Египет, се различават от останалите египтяни по своите традиции и език. В допълнение, малък музей представя на туристите по-отблизо местния живот чрез занаяти като бижута, декоративни чинии и бродирани дрехи.


Оазисът Сива е чудесно място за смелите пътешественици, които искат да слязат от утъпканата пътека. Престоят ви тук завинаги ще остане в паметта ви.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай