logo

Неочакваната Щвейцария. Ето какво няма и да помислите, че ще видите тук

Неочакваната Щвейцария. Ето какво няма и да помислите, че ще видите тук

Алпийската страна предлага много повече, отколкото знаем

Удобство, спокойствие, лукс, рай за възрастни граждани - често срещани стереотипи за Швейцария. Всъщност пътешественикът очаква невероятни приключения и нови впечатления, защото в Швейцария можете ...


Да минете цялата страна с влак само за един ден


На ваше разположение са най-добрите гледки от прозореца на вагона в света: планини и алпийски ливади, ледници и лозя, крави и къдрави овце, изгубени села и големи градове (в Берн например можете да се полюбувате на забележителностите на историческия център директно от влака). Шофирането през цялата малка държава не е само за ден, няколко часа не е проблем.

Ето това са най-сексапилните градове в света

След като купите универсална швейцарска туристическа карта (по-добре е да го направите дори вкъщи, в интернет и впоследствие да разпечатате току-що получения билет), можете да се возите на известните панорамни експресни влакове - „Ледник“, „Шоколад“, „Злато“ и други - и на обикновени , но не по-малко удобни влакове, както и всеки обществен транспорт в 90 града и селата на страната.

С такъв билет можете да посетите 500 швейцарски музея безплатно и да получите отстъпки при планински екскурзии. Влаковете се движат от всички летища в страната, трудно е да се изгубите при прехвърлянията, дори и да няма много време.


Разгледайте необичайни графити на неочаквани места


Вече почти пет години фестивалът на изкуствата Vision се провежда в кантона Вале, където писатели и тегери (художници рисуващи графити) от цял свят - от Русия до Куба - рисуват всякакви сгради в ски курорти, на места, които не са достъпни.

А през зимата и лятото, изкачвайки се на лифта, можете не само да се насладите на гледките, но и да срещнете истински графити шедьоври!

Вижте цяла Швейцария в едно малко село


Швейцарският федерален фолклорен музикален фестивал е подобен на олимпийските игри: той се провежда на всеки четири години и винаги в нов град (мястото за провеждане избира един вид „олимпийски комитет“ от любителите на народната музика).

И така, през есента на 2019 г. фестивалът беше домакин на курортния град Кранс-Монтана и цяла Швейцария се събра тук: музиканти, танцьори и зрители. Традиционната музикална група тук е триото: акордеон, контрабас и кларинет. Но  се срещат и изпълнители от Алпийската планина (огромен тромпет-рог) и дори с гайди.

Защо мъжете в Индия се държат за ръце по улиците?

Улиците са пълни с хора, музика навсякъде, около изпълнителите в най-различни народни носии, разположени на малки сцени или просто на тротоара, тълпи се събират, всички пеят заедно, пляскат, танцуват. И последният парад дори не е гледка - по-скоро изложба на постиженията на националната икономика, в която участват всички зрители, пеейки заедно с участниците и танцувайки, дегустирайки вино, сирене, хляб.

Също така цялото това богатство се разпределя активно и между тези, които седят на трибуните. Следващият фестивал ще се проведе през 2023 г. в Белинцона, столицата на кантона Тичино.


Направете си сирене сами


Къде да отидем за истинско сирене, ако не в Швейцария? Някои сортове, например, при хубаво време, се „правят“ тук на открито, а понякога и в присъствието на зрители, които могат да участват в процеса на приготвяне.

Сиренето в Швейцария се произвежда от сурово мляко (1 кг сирене се получава от 10 литра). Млякото се използва веднага след доенето, но ако е минало време и е изстинало, то се нагрява. Ферментът се добавя към топлото мляко, изчаква се сместа да се сгъсти (около половин час), след което старателно се разбърква и, добре „разбъркан“, се връща с гевгир във формана.

Сирната маса се поставя за един ден в саламура, а след това в избата за няколко седмици. Всеки може да участва във ферментацията и разбъркването. А на тези, които не не могат да чакат„сиренето“ поради кратката си ваканция, ще им го изпратят у дома, ако желаят, във вакуумна опаковка.


Посрещнете зората на върха на огромен ледник


От ледника Plaine Morte ("Мъртвата долина") можете да се насладите на невероятна гледка към планинските долини и върхове - Матерхорн (най-известният в Швейцария, защото е най-сниманият връх) и Мон Блан (най-високият връх в Западна Европа).

Лесно е да стигнете дотам: първо с лифта, после малко пеша. Това е спиращо дъха изживяване не само заради грандиозната природа, но и заради аклиматизацията на над 3000 метра надморска височина. Усещанията са неописуеми!


Пийте вино, което не се среща никъде другаде по света, и се разходете из планинските лозя


Швейцария изнася по-малко от 1% от виното си, така че е трудно да го опитате извън страната. Междувременно в страната се отглеждат 240 сорта грозде на площ от около 15 000 хектара. А лозята Лаво, разположени на брега на Женевското езеро, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Най-големият лозаро-винарски регион на Швейцария е кантон Вале. Местните лозя (като известния Лаво) са разположени на планински склонове, често стръмни, на височини, понякога достигат до 1000 метра, площта им е около 5000 хектара. Ходенето през есента по тези склонове сред лозите (във Вал се отглеждат 55 сорта грозде) е особено удоволствие.

А местните жители, ако имат късмете да ги срещнете, със сигурност ще ви почерпят с гроздето си. И ако нямате късмет, тогава трябва да отидете до една от винените къщи, които тук са много и да опитате не само плодове, но и рядкото швейцарско вино.


Да поживеете в древните швейцарски "вили"


Ако се издигнете от подножието на планината, след това по средата до върха ще намерите малки къщички, най-често двуетажни. Това са "meenes" ("майски") - може да се каже, швейцарски вили. Тук през пролетта (точно през май) стари хора и деца се изкачват от долината, където са живеели през зимата. Мъжете отиват още по-високо - пасят добитък на планински пасища, а жените остават долу - да обработват лозята по склоновете край реката.

Такива „къщички“ са съществували през първата третина на XX век, но те вече не се използват. Сега те или се възстановяват на място, или се транспортират по-близо до курортите и подреждат в тях музеи от ежедневието. Или къщи за гости.

Можете да наемете такава къща (те са различни - с легла от двама до осем души) и да се насладите на спокойствието и уединението или, обратно, шумна комуникация с приятели, но най-важното - красиви гледки към алпийски поляни, езера и планински върхове.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай