logo

Не губете време! Посетете тези невероятни места преди да са изчезнали завинаги

Не губете време! Посетете тези невероятни места преди да са изчезнали завинаги

Арката на слоновете Лезгира в Мароко и Лазрурният прозорец в Малта са част от световните туристически атракции, които вече могат да се видят само на картинка

Арката на слоновете Лезгира в Мароко и Лазрурният прозорец в Малта са част от световните туристически атракции, които вече могат да се видят само на картинка. По света има още много места, които са на ръба на изчезването, но все още може да се стигне до тях.

Вижте кои дестинации да сложите първи в списъка за следващото си пътешествие, за да имате все още шанс да ги видите.

1. Малдивите

Ако погледнете Малдивите отгоре, можете да видите колко малко място е заето от сушата и колко навътре пясъкът се простира под водата - сякаш някой е обградил островите с бледо-син флумастер.

Чунцин е най-големият град в света, за който малцина са чували

Най-високата точка на архипелага на Малдивите се издига над океана само на 2,4 метра и поради глобалното затопляне нивото на водата непрекъснато расте. След като напрвили всички изчисления, учените стигнали до извода, че в следващите сто години „островите на щедростта“ ще бъдат изцяло под вода.

Но дотогава туристите продължават да си почиват, правителството разработва план за спасяване под палмите, а предприемачите отварят подводни хотели.

2. Патагонският ледник Перито Морено, Аржентина

Когато си мислите за Аржентина, си представяте вашата половинка и танго, но със сигурност не и гигантски замръзнал блок.

Ледникът Перито Морено, обаче, е едно от най-вълнуващите места в аржентинската част на Патагония. Той се издига над водата със средно 60 метра и изглежда точно като вала от „Игра на тронове“.

Учените се опасяват, че хилядолетният лед ще бъде силно засегнат от глобалното затопляне. В същото време туристите с ентусиазъм наблюдават как големи фрагменти се откъсват от Перито Морено и падат в морето.

3. Венеция, Италия

За това, че Венеция скоро ще потъне, се говори толкова отдавна, че в един момент хората спряха да вярват в това. Ежегодните наводнения Aqua alta даже са се превърнали в отличителна черта за града. Мнозина планират пътуването си така, че да се разходят по площад „Сан Марко“ с гумени ботуши.

През есента на 2018 година, обаче, когато „високата вода“ наводни три четвърти от града, дори скептиците повярваха, че той може да се превърне в новата Атлантида.

Все пак имате време да отидете там. За една година старинният град е потънал във водата само с 5 милиметра.

4. Историческият център на Виена, Австрия

Едва ли сте очаквали добре поддържаната австрийска столица са влезе в списъка на разрушените с времето градове. въпреки това Комитетът за световно наследство реши, че Виена е в опасност, когато беше разрешено в историческия център да се построят няколко нови сгради, които са твърде високи и модерни.

Нововъеденията все още са само на етап проект, затова тъкмо сега е моментът да отидете в града на щруделите и баловете, а след това с пълно право да се оплаквате, че Виена вече не е същата.

5. Тадж Махал, Индия

Повече от три века снежнобелият Тадж Махал сияе като ярък спомен за една отдавна отминала епоха. В последните години, обаче, му става все по-трудно да скрие възрастта си.

Мраморната фасада често пожълтява, с дървената основа създава големи пробеми.

Наскоро Върховният съд на Индия заплаши, че ще нареди световното чудо да бъде разрушено, ако властите не го приведат в добро състояние в близко бъдеще.

6. Лозовите масиви в Бордо, Франция

Френските вина са особен вид изкуство. За да разкриете уникалните нотки на Бордо в напитката, имате нужда от перфектна светлина, влажност и температура. Тази комбинация от условия в определена област се нарича апелация.

През последните години нещо не е наред с климата в Бордо: влажните зими и горещите, сухи лета изместват сезона за събиране на реколтата.

Винопроизводителите се опасяват, че скоро обичайните сортове ще трябва да бъдат заменени с други, но засега все още имате време да разгледате няколко замъка и да участвате в събирането на мерло и каберне-совиньон.

7. Мъртво море, Израел и Йордания

Въпреки мето, животът в Мъртво море никога не спира. Хората идват тук да четат книги, да лежат на вълните, да се лекуват с лечебна кал и да снимат фигури от сол, подобни на сняг.

Но поради плиткостта на река Йордан обемът на водата намалява с метър всяка година. И въпреки че няма да изчезне напълно от лицето на земята, това, което ще остане, вече няма да се нарича море.

8. Статуята на Буда в Лъшан, Китай

Една от най-големите статуи на Буда на планетата не може толкова лесно да изчезне. Затова и когато по тялото на хиледолетния гигант бяха забелязани пукнатини, учените започнаха остоен преглед.

В древността статуята е била издигана в продължениена близо век, но дори и в наше време само сканирането с инфрачервени лъчи отнема няколко месеца.

Пръстите на Буда са с дължината на човешки ръст. Определено си струва да го видите поне веднъж в живота си.

9. Петра, Йордания

Лесно е да си представим възхищението на човек, когато за пръв път вижда храма на Ал Хазнех. Необходими е 20 минути да ходите по тъмното и тясно дефиле преди погледът да спре на огромните колони, издълбани на ръка в камък преди хиляди години.

Охлаждат улиците с климатици в една от най-горещите страни в света

Днес туристите са толкова нетърпеливи да се докоснат до това чудо на света със собствените си ръце, че бяха нужни само десет години, за да може извитата повърхност на фасадата на Ал Хазне да се изтърка с четири сантиметра.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай