logo

Не е за вярване! Най-малкият парк в света е голям колкото... гума на камион

Не е за вярване! Най-малкият парк в света е голям колкото... гума на камион

През последните 40 години местните тачат тази малка дупка и дори имат сертификат от „Книгата на рекордите Гинес“

Паркът Мил Ендс в Портланд, САЩ, е само 60 см в диаметър и всъщност е само една саксия за цветя. Но недейте да казвате това на глас, особено пред жителите на града.

През последните 40 години местните считат тази малка дупка в земята за най-малкия парк и дори имат сертификат от „Книгата на рекордите Гинес“ за доказателство.

Това са най-късите реки в света

Мястото, което по-късно се превърнало в Мил Ендс парк, първоначално било планирано за стълб за осветление. След като стълбът не бил поставен и тревите избуяли в отвора, Дик Фейгън – автор на рубрика в местно издание, решил да вземе нещата св свои ръце и засадил цветя в дупката. Офисът на Фейгън в списанието гледал точно към натоварената улица, която се намирала до сградата.

Фейгън списвал популярната рубрика „Милс Ендс“ и започнал да я използва, за да описва парка и различните „събития“, които се случвали там. Точно той започнал да нарича мястото „най-малкия парк в света“. Две годин по-късно – през 1948 г., паркът бил посветен на Деня на свети Патрик.

Фейгън продължил да пише забавни истории за парка и неговите предполагаеми обитатели – леприкони, които никой не можел да види. Той разказал история за това как гледал през прозореца и видял един леприкон да копае дупка. Той изтичал надолу и го хванал, което означавало, че има право на едно желание. Фейгън си поискал парк, но тъй като не уточнил размера му, леприконът му дал дупката. Фейгън дори дал име на леприкона – Патрик О‘Тул.

Фейгън починал през 1969 г., но паркът продължил да съществува под грижата на други хора. Милс Ендс официално станал градски парк на Деня на свети Патрик през 1976 г. и до ден-днешен продължава да е център на тържествата на този ден.

С годините са направени някои подобрения на парка като най-малкия басейн и дъска за скачане за пеперуди, много статуи, миниатюрно виенско колело, докарано от истински кран, и летящи чинии от време на време.

Накъде води най-дългият въжен мост в България

Тук е провеждан концерт на гайдарска група, пикници и засаждане на рози. През 2011 година по време на събитие от движението „Окупирай“ в Портланд в парка били поставени фигурки на въоръжени мъже и малки знаци като част от миниатюрна флашмоб демонстрация.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай