logo

Най-криворазбраната европейска столица

Най-криворазбраната европейска столица

С най-висок БВП на глава от населението в ЕС той е сред най-привлекателните места за бизнес

Скучен. Тъп. Град-призрак през уикендите. Рядко споменаван в туристическите пътеводители за Европа, убежище за костюмирани бюрократи, както изглежда в редките случаи, когато за него се говори в новините.

Градът наподобява финансов хъб като Франкфурт, където всичко е само работа и никакви забавления. Когато тръгнете натам, очакванията ви за него като място за приключения няма да са никак високи.

Седемте най-добри държави за работа в света

Но една съботна вечер в рок бар, разположен в пивоварен квартал от 12-и век, може да разбие тази представа на пух и прах.

И това не е единственото нещо, което може да промени мнението ви за град Люксембург - столицата на едноименното херцогство. Първо трябва да се разходите по променадата Chemin de la Corniche, от която се открива гледка към впечатляващото разположение на града. Неговият импозантен градски пейзаж, допълнен от дълбоки клисури и пътища с остри завои, обградени от гъста расителност и стръмни скали, оформят спираща дъха картина.

Описвана от местния писател Бати Вебер като „най-красивия балкон в Европа“, променадата гледа към извитите покриви на ниския квартал „Грунд“, извиващата се река Алзет и самотния заострен връх на църквата Église Saint-Jean-du-Grund, пише Би Би Си. На запад е крепостта Bock Casemates, която е издълбана в скала и е била една от най-ключовите крепости в Европа през 17-и век. Далечни мостове, високи виадукти и зелени хълмове допълват пейзажа.

Въпреки своите красоти, град Люксмебург не е сред най-популярните. Което е странно за столицата на една от най-проспериращите държави в Европа.

Заради кризата в стоманената индустрия през 70-те години на 20-и век страната е принудена да се диверсифицира и мъдро се ориентира към сектора на услугите. Сега, с най-висок БВП на глава от населението в ЕС, Люксембург е сред най-привлекателните места за бизнес заради благоприятната си данъчна система, стабилно правиелство и близостта си до други големи европейски финансови центрове.

През март Люксембург влезе в новините по цял свят обявявайки се за първата страна, в която общественият транспорт става изцяло безплатен.

Люксембург въвежда революционни промени, с които ще стане магнит за туристите

Други инициативи като безплатен безжичен интернет в столицата и модерен план за околната среда показват амбициите на Люксмебург за 21 век. Малката държава се гордее с това, че е втората в Европа по най-малка разлика в заплащането на мъже и жени.

Столицата Люксембург има едва 120 000 жители като над 70% от тях са чужденци. В тази бройка влизат граждани на 168 различни държави, което го превръща в един изключително разнороден град.

Въпреки този интересен микс от култури, голяма част от работещите тук пътуват от съседни държави, което означава, градът е значително по-малко населен вечер и през уикендите. Затова там тече инициатива, която да мотивира хората да преоткрият мястото, където работят.

Неговата кухня е интересно отражение на местоположението му в сърцето на Европа. Често я определят като „Френска кухня с германски порции“ и това не е лъжа. Сега, обаче, градът може да предложи цял куп престижни ресторанти, които представят неговото богато културно разнообразие – от италианска, гръцка и португалска до бангладешка, индийска и японска кухня.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

недоволен

недоволен 29.09.2020 10:13

Тъп пиарски подход! Не знам как ви учат на журналистика,но един даскал на село знае как да поднесе материал на учениците си,за да бъдат есетата и новините им интересни за читателите!