logo

Накрая на света: Какво може да се купи в най-северната част на Русия?

Накрая на света: Какво може да се купи в най-северната част на Русия?

Цените тук са изумителни, но има всичко

Няма мобилен интернет, няма супермаркети и кафенета, няма търговски центрове, няма обществен транспорт и няма сервизи за автомобили, пише руски блогър. Но е дом на всички, има магазини, училище, детска градина, летище, дълга полярна нощ и нереалните красоти на северното сияние.

Диксън, столица на съветската Арктика, осигурява въздушни и военноморски доставки за полярни станции, военни бази, ледоразбивачи и обезпечение на пътуванията в Северно море.

И сега това е единствената северна населена точка на Русия и в края на краищата - постепенно замиращото селище на края на Земята.

Къде се прави истинският пармезан и защо е толкова скъп ВИДЕО

Някога населението на Диксън надхвърляло 5 хиляди души, но днес тук едва ли живеят повече от 300 души.


По съветско време Диксън е участвал във всички категории доставки, проследяване на айсберги, оттук минавали ледоразбивачи. Но всичко това е останало в миналото.

От време на време, през арктическото лято, с пристигането на септември, всички запаси от Диксън отиват от Енисей и Карското море от Дудинки. През останалото време цялата връзка с външния свят - това старият Ан-26 до Норилск веднъж седмично, и то ако времето разрешава.

Но въпреки всички трудности, селото живее и има дори няколко работещи магазина, въпреки че преди десет години имало много повече.

Лесни, горещи или властни? Как да си хванете бразилско гадже

Въпреки официалния празник - 9 март, не пропуснахме шанса да посетим единствения работещ магазин "Престиж" в известната зелена сграда в центъра на селото.


Винаги е много интересно какво може да се купи в такива села на края на земята и какви са цените.


Собственикът на магазина ни срещна зад гишето и ни разказа за трудностите с доставката по въздух от Ан-26, за "космическите" цени за превоз на стоки и как малкият бизнес оцелява в толкова тежки условия.


Най-голямото откритие за нас беше, че няма субсидии за доставка на стоки до такива отдалечени села. Доставката на 1 кг товар струва 360 рубли и следователно се добавя допълнителна такса за цените в Норилск.


А цените в Норилск "хапят", защото тук доставката се извършва по море от Мурманск.
Но както в много такива населени места, лятната доставка помага, когато можете да закупите продукти за дългосрочно съхранение и нехранителни стоки.


Всички бързоразвалящи се стоки, зеленчуци, плодове и млечни продукти трябва да се доставят по въздуха.

Но в магазина има всичко и дори не можех да си представя такова разнообразие в асортимента.

Кренвирши, сандвичи, салами струватот 700 до 1500 рубли за килограм (15-31 лева). Бисквитки, меденки и други сладкарски изделия за 300-400 рубли.

Сирене от 900 рубли за килограм, а за ценителите на вкуса има дори Маскарпоне, Рикота по 450 рубли за 250 грама. Това е само два пъти по-скъпо от средните цени в Москва.


Мляко от 90 до 140 рубли на литър, заквасена сметана на 280 рубли на 350 грама, а има дори  извара и кисело мляко. Невероятен асортимент от млечни продукти, който не винаги се среща дори в регионалните центрове в останалата част на страната. Какво можем да кажем за такива забравени от Бога места.


Изборът на масло и маргарин също ме изненада. Поне 3-4 марки всяка и това е нещо в един обикновен селски магазин. Не е евтино, 2,5-3 пъти по-скъпо, отколкото на "континента", но има избор.


Алкохолният ъгъл е още по-изненадващ. Оценете асортимента от продукти тук. Има и слабоалкохолни напитки от 90 рубли, а силните напитки започват от 500 и повече.
Не остават и без цветя - продават се и красиви букети. 


С храната всичко е ясно, но какво да кажем за нехранителните продукти? Всичко има там. 
Огромен избор от домакински препарати - шампоани, пудри, маски, скрабове, балсами, продукти за грижа за кожата и всичко останало.


И със сигурност не очаквах да видя тук сухи и мокри кърпички, боя за коса, селекция от гелове за бръснене и огромна гама прахове за пране, балсами и други домакински химикали.


Намерих и кът с домакински уреди. Асортимент от сешоари, термоси, чайници, нагреватели, миксери, блендери, комбайни и други малки домакински уреди.
Не се забравят и децата, въпреки че в училище учат по-малко от 40 деца. Играчки, книжки за оцветяване, моливи и флумастери - всичко има.

Навън беше слънчев и мразовит ден, термометърът пред прозореца показваше -35С и когато се приближих до един от хладилниците, едвам се сдържах да не си купя няколко фунийки .... Сладолед.


Дори не знам какво ме изненада най-много при Диксън. Вярно. Уникално място, уникално село.


Сбогувайки се със собственика на магазина, зададохме единствения въпрос - „Искате ли да се махнете оттук?“


Отговорът ни порази още повече - "Всички, които искаха да напуснат, са си тръгнали отдавна. Само тези, които обичат това място, останаха в Диксон."

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай