logo

Наистина ли в Нова Зеландия е толкова хубаво

Наистина ли в Нова Зеландия е толкова хубаво

Вижте кои са най-удивителните неща там и преценете сами

От часовете по география в училище не сме научили кой знае колко за Нова Зеландия. Тя беше някъде близо до Австралия, нали? Като погледнем на картата, отговорът е „да“. Но в действителност разстоянието между австралия и Нова Зеландия е повече от 2000 км.

Новозеландците, които гордо се наричат „кивита“, ще се обидят, ако ги наречете „озита“, както австралийците сами се наричат.

Но нека се вгледаме по-дълбоко в живота в тази страна и видим какво разказват за нея хора, премеестили се там. Вижте кои са най-удивителните неща там и преценете сами дали там наистина е толкова хубаво, колкото сме чували.

Кои са държавите, в които всички искат да емигрират КАРТИ

Следващите факти със сигурност ще ви изненадат:

Местните хора обичат да ходят боси не само вкъщи, но и на улицата. Можете да срещнете хора без обувки навсякъде – в центъра на града, в най-близкия супермаркет или в мола.

Найлоновите торби за еднократна употреба са забранени в Нова Зеландия. Вместо тях клиентите могат да получат безплатни кашони в супермаркетите.

По пътя към магазина има много табели, напомнящи ви да си носите многократни торби от вкъщи или от колата. Но ако все пак забравите да си вземете такава, можете да вземете назаем безплатно и след това да я върнете.

Гориво от отпадъци? Защо не. Това е много популярен продукт в страната.

Някои супермаркети предлагат на клиентите си безплатен плод докато пазаруват.

В супермаркетите можете да откриете тези колички – лявата е за инвалиди, а дясната за клиенти с деца.

Всяка сряда една верига супермаркети има „тих час за пазаруване“ в подкрепа на хора с проблеми от аутистичния спектър. Тогава светлините в магазина не са толкова ярки, музиката се спира, а служителитене бутат метални колички и се опитват да не вдигат шум.

Местните носят тениски, къси панталони и джапанки, дори когато навън е 0 градуса. Обличат се така от деца, за да се разболяват по-малко.

Специалисти от различни медицински заведения ходят в детските градини, за да разказват на децата за болестите и да ги учат на първа помощ. Лекарите дори имат специална детска песен, с която обясняват как децата да повикат линейка, ако майка им се почувства зле. Тя е много популярна и много от малчуганите я знаят наизуст.

Родителите ходят в детските градини и показват на децата нещо, свръзано с тяхната работа или култура.

В Нова Зеландия няма комари или змии, но има много други необикновени животни.

Нова Зеландия официално е признала, че всички животни са съзнателни и имат чувства като хората. Жестокостта към животните е престъпление. Ловът и улавянето на животни са забранени.

Смъртта с косата на плажа не е някаква глупава шега, а правителствен проект. Тя служи за напомняне на хората как трябва да се държат във водата.

Когато влизате в автобус, трябва да поздравите всички и да кажете „благодаря“, когато слизате. Автобусите започват да се движат по-бавно, когато възрастни хора се качат в тях, и не потеглят докато всички не седнат. Билетът за автобус струва между 1,5 и 4 долара, в зависимост и детинацията и картата, която ползвате. Трябва да спрете автобуса като такси, иначе той ще подмине спирката.

Много автобуси имат специална поставка за превоз на велосипеди.

Хората често оставят неща, които повече не са им нужни, на улицата с надпис „безплатно“.

Един от недостатъците на живота в тази страна е, че имената на улиците не са поставени на сградите, а на кръстовищата. По-добре да не се губите, защото ще трябва да молите непознати за помощ.

Във водата в Нова Зеландия няма варовик.

В защита на земеделието е забранено да градинарстване, ако нямате специално разрешително от правителството.

На летището в Оукланд е инсталирана 4-метрова статуя на Гимли (джуджето от „Властелинът на пръстените“).

Нова Зеландия заема второ място в света по спокойствие (първото е на Исландия).

Топ 10 на страните, в които сама жена може да пътува спокойно

Коренните жители на Нова Зеландия – маорите, съставляват около 15% от населението. Много от тях все още носят традиционните татуировки, известни като „та моко“.

Маорите имат традиционен поздрав, наречен „хонги“. За да поздравят някого, те допират носа си до неговия.

Източник: brightside.me

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

rambaldievskievich

rambaldievskievich 12.01.2021 13:05

Наистина е хубаво да си там. Ред, дисциплина, грижа за природата и животните и всичко това в съчетание със спокойствие (втора след Исландия по спокоен живот) и хармония. Какво по-хубаво от това? Там явно не важи кит. проклятие "Пожелавам ти да живееш в интересни времена!".