logo

На този остров можете да попаднете само с ... кран!

На този остров можете да попаднете само с ... кран!

Бреговете на Минамидаито не позволяват друг начин на акостиране

Има различни начини да стигнете до остров: с лодка, самолет, кораб и дори ... с кран. Такава уникална „атракция“ очаква всички гости на японския остров Минамидаито: можете да стигнете до тук само с помощта на индустриално оборудване, което обикновено сме свикнали да виждаме на строителните площадки. 

Понякога крановете се превръщат в хотели, а понякога те са единственият удобен начин да се приберете у дома. Това е историята на Минамидаито, който се намира югоизточно от Окинава. Островът няма плажове и оборудвано пристанище, където кораб може да акостира.

Италианските Малдиви – райските плажове на Ботуша

Островът е заобиколен от коралови рифове, които изпъкват от водата, и е невъзможно да плувате близо до него: корабите са принудени да спират на около шест метра от брега, в противен случай можете да се ударят. Затова измислиха най-необикновения начин да стигнат до острова: пътниците се прехвърлят на лодки или в специални клетки, които след това се вдигат с кран до един от стръмните брегове. Така хората стигат до острова повече от петдесет години.

Минамидаито е дом на малко над две хиляди души и те са свикнали с този начин да се прибират от съседните острови. Има два варианта да стигнете до острова с помощта на строителна техника: хората се закопчават с колани в лодки, които прикачват с вериги към кран и ги вдигат на брега. Вторият метод е малко по-различен: пътниците седят в клетка с врата, наподобяваща асансьор, и тя е вдигната от кран и разтоварена на острова.

Местна компания, която оперира с необичайния асансьор, казва, че е много по-евтино и по-лесно да стигнете до острова, отколкото да изградите и оборудвате пристанище. Освен това островът е доста отдалечен, а населението е малко. А и кранът предизвиква буря от емоции: мнозина го смятат за местна атракция.

Вълшебни италиански села ще ви платят 28 хиляди евро, за да станете техен жител и да започнете бизнес в тях!

Между другото, има два вида клетки: отворени и затворени, последните се използват в случай на лошо време. Е, за тези, които все още се страхуват от кранове, има летище. Вярно е, че самолетите летят само веднъж седмично и корабите идват до Минамидаито много по-често, така че кранът е по-удобен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай