logo

На гости на Скрипалови или какво да правите в Солсбъри, ако не сте отровител?

На гости на Скрипалови или какво да правите в Солсбъри, ако не сте отровител?

След покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, неголямото английско градче Солсбъри стана известно в целия свят. Всъщност има защо да го посетите, дори и да не ви интересува историята на Скрипалови и отровителството не влиза в намеренията ви. 

Днес Соблсбъри е неголямо градче в графство Уилтшил. По данни от 2011 година в него живеят едва 40 хиляди души и до момента с отровителската история името на градчето почти никога не е влизало в световните новини. За историята на Англия, обаче, градът има голямо значение. Именно оттам тръгва британската земя, твърдят историците. 

Едва на три километра от града се намира хълмът Старият Сарум, на който по време на късния неолит са се намирали един от най-важните първобитни общности. Следите на първото човешко присъствие там се отнасят до времената от 300 години преди нашата ера. Има причини дори да се смята, че първите следи от Хомо сапиенс са се появили още по-рано.

Съхранилите се от древни времена постройки имат овална форма около 405 метра дължина и 360 метра ширина, съдържат две вътрешни кръгли площадки и промеждутъчен ров с вход от източната страна. 

По-късно добре разположените селища, които пресичат търговския път от север на юг в Англия и от изток на запад, а също и близост до водни източници правят града един от ключовите населени пунктове. 

Днес градът има множество исторически забележителности, които го правят предпочитан от археолози и различни специалисти. 

И все пак, ако сте от онези туристи, които са запленени от мистериите и сте пристигнали, за да проследите "пътя на Скрипал", то задължително посетете пъба The Mill, ресторант Zizzi и самия дом на Скрипал. 

За съжаление няма да може да си поръчате нищо там - и пъбът, и ресторантът са затворени, но поне може да видите как изглеждат. 
Именно в този пъб и ресторант са били Скрипал и дъщеря му Юлия, след като са отровени. И ако в The Mill бащата и дъщерята се чувстват добре, то в Zizzi вече им е станало лошо и трябвало да излязат на въздух. 

Британските власти уверяват, че към днешна дата Солсбъри е напълно изчистен от "Новичок" и няма никаква заплаха за живота на туристите. 
 

Коментирай