logo

Мрачната история на единствения хълм в плоския като тава Милано ВИДЕО

Мрачната история на единствения хълм в плоския като тава Милано ВИДЕО

Съществуването на Монте Стела не се дължи на геоложки процеси

Град Милано е плосък като тава с изключение на една малка издатина на северозапад, наречена Монте Стела. В обширната долина на река По, където е разположен италианският град, Монте Стела изглежда като подутина от ухапване на насекомо. Но за спортуващите местни жители и за младите хора, търсещи малко височина за ежедневните си тренировки, Монте Стела е точно това, което им трябва.

Съществуването на Монте Стела, обаче, не се дължи на геоложки процеси. Преди 70 години този район е бил просто равна пустош, която се е превърнала в място за изхвърляне на отпадъци. Тогава градът бил буквално изравнен със земята от британските бомбардировки по време на Втората световна война.

Историята на най-голямата изоставена гара в света

Като икономически и индустриален център на Италия и втори по големина град в страната Милано бил постоянно бомбардиран от 1940 до 1944 г. Първите нападения през 1940 били сравнително слаби и с ограничеи щети, но бомбардировките през август 1943 били най-тежките и повредили почти половината от сградите в Милано, оставяйки над 250 000 души без дом.

 

Най-трагично било нападението в нощта на 20 октомври 1944, когато грешка в навигацията довела до това серия от бомбардировачи да се отклонят от курса и да обстрелват гъсто населено предградие. В резултат загинали стотици цивилни, включително и 200 ученика.

Бомбардировките на Милано оставили около една трета от населението без дом. Същият процент сгради били унищожени или от директни попадения, или от пожари или непоправимите щети, заради които трябвало да бъдат разрушени. Огромното количество отломки, разчистени от улиците на града, било използвано за издигането на високия 45 метра хълм Монте Стела, наричан още Montagnetta di San Siro (Малката планина Сан Сиро). Хълмът е проектиран от архитект Пиеро Ботони, който посветил хълма на жена си Стела.

„Гнездото на огнения орел“: Най-мистериозното място в Сибир

Заради равния терен от хълма се открива панорамна гледка към града и околностите му. В ясен ден човек може да види Алпите и Апенините от върха, пише Amusing Planet.  

Сега хълмът е обграден от малък парк. През 2003 година една част от него е превърната в мемориал, посветен на хората, противопоставили се на геноцида и престъпленията срещу човечеството. Всяко дърво в тази „Градина на справедливите“ (Giardino dei Giusti) е посветено на един такъв човек.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай