logo

Мистерията с водопадите, които не спират да горят

Мистерията с водопадите, които не спират да горят

Явлението и загадка и от научна гледна точка

Представете си водопад, в чието сърце гори омагьосващ пламък. И този пламък никога не угасва.

Това е съвсем реално място, което пленява въображението и ражда невероятни легенди. А в същото време и за учените този феномен е мистерия.

Всичко, което ви трябва, за да откриете Водопада на вечния пламък, са удобни туристически обувки и запалка. Той се намира в Природен парк Честнът Ридж в щата Ню Йорк, близо до град Орчард Парк.

Това е истинската "Врата към ада", намира се в...

В сърцето на този водопад има малък трептящ пламък, който се получава от джоб с природен газ. Туристите, които минават през водопада, палят отново джоба с природния газ, когато пламъкът угасне заради пръските вода, и така го поддържат постоянно.

Неугасващите пламъци, светещи в джобове с природен газ, са нещо обичайно, но гледката на самотен горящ огън под изливащата се вода е уникална.

Тази картина е вдъхновила хората с въображение и е станала повод за легенди и срещи с елфи в района. И въпреки че това очевидно са само легенди, водопадът остава мистерия и от научна гледна точка, съобщава Atlas Obscura.

Природният газ, който отделят вечните пламъци, идва от реакция, причинена от стари и много горещи шистови скали. Водопадите, които се състоят от сравнително млади шисти и са горещи като чаша чай, са последното място, където да очаквате да намерите вечен огън. И все пак, напук на всички научни доводи и на масивните количества вода, изливащи се наоколо, пламъкът продължава да гори.

Пътеката, водеща към водопада, започва на около 2,5 км южно от входа на парка. Някои от отсечките са добре маркирани, но след това ще трябва да следвате потока. Пътят не е дълъг, но в зависимост от последните валежи може да е много хлъзгав.

Разбулиха вековната мистерия с кървавочервените Димящи хълмове

Всяка година в района има по няколко големи инциденти заради хора, отклонили се от маршрута и решили да се спуснат по дерето. Те най-често завъшват с тежки падания.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай