logo

Мистерията с „лудата вода“ побърква жителите на прочут гръцки остров ВИДЕО

Мистерията с „лудата вода“ побърква жителите на прочут гръцки остров ВИДЕО

Самият Аристотел, чиито предци са от Халкида, пътувал в района, за да изучи явлението

Хората от Халкида на гръцкия остров Евбея имат много причини да се гордеят със своя древен и красив град. Има едно нещо, обаче, което е по-забележително от всичко останало и е свързано с морето и вълните, които местните твърдят, че са уникални.

Морските течения в Протока Еврип – тясна ивица вода, разделяща Халкида от континентална Гърция, се движат на север в продължение на 6 часа.

Веднага след това следва период от около 8 минути, когато водата е неподвижна, подобно на най-ниската точка на прилива, което е нормална част от цикъла на световния океан.

Гърция не е само море и острови. Има и впечатляващи планини

След тези напълно спокойни 8 минути, обаче, водата променя посоката си и започва да се движи на юг за 6 часа.

Този процес няма начало и няма край. Случва се по четири пъти всеки божи ден и предизвиква възхищение и почуда у местите хора от древни времена.

Научно е доказано, че тези течения или вълни, които се получават в световните морета и океани, се създават заради гравитацията на Луната, която се усеща на земната повърхност.

Този космически закон, обаче, си има свои уникални изключения. В случая този периодичен феномен е базиран на лунарния месец.

Японски супер автомобил от дърво: Пет пъти по-лек и пет пъти по-здрав

На 7-ия, 8-ия и 9-ия ден от лунарния месец, както и на 22-и, 23-и и 24-и, водите не си сменят посоката на 6 часа. Възможно е през тези 6 дни, които се наричат „Дните на хаоса“, водите да променят посоката си до цели 14 пъти или пък изобщо да не я променят и да останат спокойни.

Скоростта на теченията стига до 12 км/ч и на север и на юг, което пречи на по-малките съдове да плават в противоположна посока. Когато приближи времето за смяна на посоката, плаването става още по-несигурно заради образуването на водовъртежи.

Мистерията и красотата на този феномен пленява въображението на гърците от древни времена. Твърди се, че протокът е кръстен на името на Еврип – мъж, който се удавил в него, опитвайки се отчаяно да разбули загадката на „лудите води“, съобщава „Грийк Рипортър“.

Самият Аристотел, чиито предци са от Халкида, пътувал в района, за да изучи явлението. Много други учени и философи се опитвали да решат загадката със странните вълни през вековете.

Споменава го и Платон във „Федон“, където Сократ използва феномена, за да направи сравнение с мисленето на някои хора, което се движи „нагоре и надолу“.

В наши дни посетителите на Халкида не спират да се удивляват на промяната в движението на водата на всеки 6 часа. Вероятно са още по-смаяни, ако попаднат там по време на „Дните на хаоса“, когато тези смени са още по-чести.

Нещо зловещо и необяснимо лежи под Атина, военните го крият

Най-доброто място за наблюдение на този уникален феномен е старият подвижен мост в центъра на града, който св дига, за да пропуска кораби. Мостът се намира в най-тясната част на протока, където широчината на водата е само 38 метра.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай