logo

Мистериозните езера на ужасно сухата пустиня, в която дъждът се изпарява още във въздуха

Мистериозните езера на ужасно сухата пустиня, в която дъждът се изпарява още във въздуха

Някои от езерата променят цвета си заради наличието на големи популации от водорасли, саламурни скариди и минерали

Пустинята Бадаин Джаран е разположена в три провинции – Гансу, Нинся и Вътрешна Монголия, на площ 49 000 кв. км, което я прави третата най-голяма пустиня в Китай. Въпреки че не са много хората извън Китай, които са чували за нея, тя е известна с това, че има най-високите неподвижни дюни на света.

Измерено е, че височината на някои от тези дюни стига до над 500 метра. Бадаин Джаран има изключително сух климат с годишни валежи между 50 и 60 мм. По-голямата част от влагата тук се изпарява преди още да е стигнала до повърхността на земята под формата на дъжд.

Черният град, обитаван от духовете на безмилостно изклани войници

Въпреки тези сухи условия, една от най-забележителните характеристики на Бадаин Джаран са нейните около 140 постоянни езера, разположени между дюните. Точно те дават името на пустинята, което на монголски означава „мистериозните езера“, съобщава Amusing Planet.

Смята се, че тези мистериозни езера се захранват от подземни водни извори, които текат под натрупан чакъл и се появяват между дюните там, където натрупванията са от по-фини песъчинки и водният поток е блокиран. Източникът на тази вода са валежите и топенето на снега в планините, обграждащи пустинята на стотици километри.

Оттокът от тези планини тече през пукнатини в скалите и през натрупванията от чакъл под пустинята и се появява на различни места, където се образуват езера. Въпреки че потоците носят сладка вода, повечето езера са солени, което се обяснява с високите нива на изпарение.

Някои от езерата променят цвета си заради наличието на големи популации от водорасли, саламурни скариди и минерали. Изпраяването е довело и до това, че при някои свръхсолени езера се е образувало солено покритие по бреговете.

Зашеметяващото Драконово око, което се отваря само веднъж в годината ВИДЕО

Езерата със сладка вода създават условия за живот в пустинята за камили, кози и коне, които се пасат от номади, пътуващи през пустинята. Около повечето езера има зелен пръстен с растителност в непосредствена близост до езерата.

През последните десетилетия някои от тези езера са се смалили или са изчезнали в резултат на намаляването на подпочвените води, причинено от урбанизацията, изкуственото напояване, отклоняването на вода и увеличаването на населението.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай