logo

Мишият бункер – бруталистично чудовище насред Берлин

Мишият бункер – бруталистично чудовище насред Берлин

Сравняват го с боен кораб заради наклонените му стени и тръбите, които стърчат отстрани като дула на оръдия

Точно в средата на Берлин се намира една сграда с чудовищен външен вид. Фасадата ѝ е от солиден сив бетон с дълги тръби за вентилация, които сочат в различни посоки и напомнят на изплувал на сушата боен кораб.

Това е „Маузебункер“ или „Мишият бункер“ – бруталистична сграда, бивша лаборатория за експерименти с животни, в която е един момент е имало над 45 000 мишки и 20 000 плъха, както и други видове гризачи, съобщава Amusing Planet.

Вижте фалшивия курорт Аурус, създаден и управляван от Мосад за смъртоносна мисия СНИМКИ

С официално име Централна животинска лаборатория на Свободния университет в Берлин, Мишият бункер е завършен през 1981 година като част от Института по хигиена и микробиология. Двете места са свързани с подземен тунел.

 

Публикувахте от Malte Haßmann в Събота, 30 януари 2021 г.

Зловещата сграда е проектирана от съпрузите Герд и Магдалена Хенска. Строителството на „бункера“ започва през 1971 г. и трябвало да бъде завършено три години по-късно, но разходите за него се оказали по-големи от очакваното.

 

Публикувахте от Malte Haßmann в Събота, 30 януари 2021 г.

„Маузебункер“ бил построен така, че да изглежда като крепост, макар че по-често го сравняват с боен кораб заради наклонените му стени и сините вентилационни тръби, които стърчат отстрани като дула на оръдия. На покрива има няколко големи комина, а страната, която гледа към Института по хигиена и микробиология, има редици със скосени прозорци, които създават усещането за корабен мостик.

 

Публикувахте от Malte Haßmann в Събота, 30 януари 2021 г.

Германският архитектурен музей във Франкфурт веднъж нарече „Маузебункер“ „най-зловещата сграда на германския следвоенен модернизъм“.

Предназначението на сградата е също толкова стряскащо, колкото и външният ѝ вид. „Мишият бункер“ е построен от Свободния университет за провеждане на научни експерименти върху живи животни и за отглеждането на такива животни. От съображения за сигурност лабораториите за тестване на животни са разположени навътре в сградата и до там достига въздух по тръбите приличащи на оръдия.

 

Публикувахте от Malte Haßmann в Събота, 30 януари 2021 г.

Сградата е затворена през 2010 г. и оттогава е празна. Тя дълго време дразнеше окото на жителите на Берлин и беше обявена за разрушаване заедно с целия Институт по хигиена и микробиология, който се намира наблизо.

Секретни постройки, намиращи се дълбоко под земята ВИДЕО

Но преди години няколко местни жители, архитекти и активисти проведоха кампания срещу унищожаването ѝ и успешно го спряха. Предстои да бъдат преразгледани възможностите за намиране на ново предназначението на това архитектурно чудовище.

(Снимка: Wikipedia)

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Fire BG

Fire BG 24.02.2021 9:54

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

Kkjhv

Kkjhv 24.02.2021 15:37

Изобщо не е в средата ма Берлин !