logo

Малък град пет пъти поред беше признат за „най-щастливият в Русия“: Местните жители са напълно съгласни с експертите

Малък град пет пъти поред беше признат за „най-щастливият в Русия“: Местните жители са напълно съгласни с експертите

Дори и много руснаци не са чували за него

В Русия има 1117 града, всеки от които има своя собствена история, култура, специфичен манталитет и други особености. И традиционно в Русия обичат да правят различни оценки за удобството на живота, за нивото на развитие на транспорта, за чистотата на атмосферния въздух, за жизнения стандарт на населението и други показатели.

По правило върхът на всички тези рейтинги е зает от градове с население от над един милион. От които най-често на първо място са три града: горещият Краснодар, Москва и мрачният Санкт Петербург.

Тайнственото езеро Фундузи, от което е невъзможно да се вземе капка вода

Но, интересното е, че с всички удобства, космически доходи, жизнен стандарт, жителите на тези градове не изпитват особено щастие. И мнозина, напротив, с всички сили се опитват да избягат от тези градове - някои в сателитни градове или дори по-далеч - в село, други наморето, в планините или дори в чужбина.

Но ако оставим настрана всички милионнни градове, които според мнението на мнозина, като вампири, изсмукват последните сили на човек и разделят всички малки и средни градове на Русия според нивото на щастие, се оказва, че само два града заемат първото място в продължение на пет поредни години.

Първият е курортен град, разположен на брега на Черно море, погален от морето, слънцето, планините и с прекрасен климат. Градът наистина дава усещане за щастие на своите жители.

Това е Геленджик

Но днешният разговор не е за него, а за неговия съперник, който няма достъп до морето, не е облагодетелстван извънмерно от слънчевите лъчи и не може да бъде наречен курорт.


Този град е разположен на брега на голямата руска река - Кама и от планините, които са до него, се открива такава прекрасна гледка към откритите пространства на Кама, че просто е невъзможно да откъснете очи.

Искате да станете комшии със Силвестър Сталоун? Само трябва да купите най-скъпата вила в света

В града живеят малко по-малко от 75 хиляди жители и въпреки всичко, което се е случило през последните 30 години, броят на жителите му непрекъснато нараства. И това говори много!

Този град, единственият от всички търговски градове в Русия, успя да възроди своята основна атракция - огромен летен панаир, който привлича 5 пъти повече хора, отколкото жителите на самия град.

Но това, което най-много прави впечатление в този град, е удивителното чувство на любов и грижа на жителите към него. Само си представете, жителите на този град все още сами организират и провеждат съботници. Когато стръмната пътека до главната забележителност на града се срути, почти всички граждани, чипирани, някои с пари, а други с материали, дойдоха с инструменти и го възстановиха.

За да се подобри градският парк или друго място в града, не е достатъчно да имате пари - трябва да се спечели правото да се помогне на града. Само тогава ще получите разрешение за озеленяване и можете да оставите името си завинаги в историята на града.

А в историческия парк на града, който е основан с парите на покровители - търговци и индустриалци, има огромно дърво на потомците, изковани от метал, и всеки, който се смята за достоен и иска да свърже името си с името на града, може да изкова лист с неговото име и да го завари към дървото.

Градът запазва историческия аспект на центъра, така че е реновиран със зашеметяваща прецизност и внимание към детайлите. Много хора подобряват домовете си, опитвайки се да не нарушават фасадите на къщите. В крайна сметка всеки прозорец в старата къща е очите на самия град.

Местните хора признават, че може да е трудно да се намери работа, да се намери подходящото образование, младите хора често напускат града, но ... те почти винаги се връщат, особено когато се появят деца или по-близо до пенсиониране. Защото да живееш, отглеждаш деца в този град и просто да се радваш на щастие е безценно. Няма да видите толкова много хора, които се разхождат по улиците на града с колички, колкото във всеки друг руски град.

Освен това този град има голям индустриален център, в който живеят 8 пъти повече хора, но всички жители на „най-щастливия град в Русия“ го смятат за свое предградие.
Това е град-музей, където всеки ден идват много автобуси с туристи, круизни кораби плават по реката.

Градът, в който са живели и творили много художници, писатели, поети, композитори, търговци, предприемачи, индустриалци: Шишкин, Бехтерев, Цветаева, Стахеев...

Името му все още обаче е непознато за повечето чужденци, а дори и за мнозина руснаци - нарича се Елабуга.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай