logo

Кварталът на богаташите в Тбилиси, където туристите не стъпват

Кварталът на богаташите в Тбилиси, където туристите не стъпват

Малко встрани от централните части, където ходят всички, ще попаднете в един съвсем различен град

Мнозина гледат на столицата на Грузия като на един древен град, разположен красиво по бреговете на река Кура и склоновете на околните планини. Стари дървени къщи, вдлъбнати балкони, калдъръмени улички, крепост, катедрали и серни бани – това е образът, с който повечето пътешественици познават Тбилиси.

Ако, обаче, решите да излезете извън туристическите маршрути и да опознаете града истински, ще откриете неподозирани неща.

Малко встрани от централните части, където ходят всички, ще попаднете в един съвсем различен град. Но не си представяйте жилищни квартали с очукани панелки и кучета по улиците – става дума за модерен мегаполис в европейско-американски стил.

Най-високото непрекъснато обитавано селище в Европа – една смайваща планинска история

Район Ваке е пълна противоположност на туристическия Тбилиси. Той толкова силно се отличава от останалата част на столицата, че спокойно може да се нарече град в града.

Развитието му започва още по времето на СССР, когато са построени големи квартали в стила на сталинската архитектура, където се заселили властимащите. На тях не им трябвали църкви, а изискани ресторанти, магазини за деликатеси и модни дрехи.

С времето към тях се присъединили най-успешните бизнесмени, творческата бохема и други хора, които не били от простолюдието. В резултат на този „подбор“ Ваке се превърнал в най-елитния, претенциозен и лъскав квартал.

Ако имаш апартамент във Ваке, значи си стигнал най-високото ниво. Тук живеят много грузински знаменитости от миналото, на които съветстките власти са дали най-добрите жилища.

Съвременните богаташи имат особени изисквания за външния вид на домовете си. Затова и в последните години във Ваке започват да изникват футуристични сгради от стъкло и бетон. Появяват се най-модерни офис сгради, бутици на модни дизайнери и френски кафенета с вкусен ръчно направен шоколад.

Освен това там няма метро, улични сергии с плодове и зеленчуци както и други подобни елементи на „простия“ живот. Районът е пълен с бентлита и поршета, разхождат се дами с кученца и творчески личности загърнати в модерни шалчета. Кварталите около булевард „Чавчавадзе“ са едно уютно арт пространство, създадено за творчество и размисъл.

Никога не казвайте тези неща пред грузинец – ще стане страшно

На някои места районът напомня на Токио или Чикаго. Вътре в лъскавите сгради има хотели, офиси, банки, художествени галерии и т.н.

Едно от нещата, останали от съветско време, е паркът Ваке. Бил е замислен като парк на победата. Властите планират да го превърнат в най-красивия ландшафтен парк на Грузия.

От Ваке можете да се изкачите с ретро кабинките на лифта до планината Мтацминда, където има езеро с костенурки и голям горски парк с кафенета и развлечения. Тук също няма много туристи, а е много красиво.

 

Коментирай