logo

Красивата градина, спасила хиляди в Европа от Черната смърт

Красивата градина, спасила хиляди в Европа от Черната смърт

Тя е и чудесно място за бягство от шума и дестинация, задължителна за любителите на растения от целия свят

Било началото на 17-и век и в Нидерландия върлувала чума.

Хиляди засегнати потърсили спасение в Амстердам, което довело до затваряне на манастирите, които се занимавали с отглеждането на билки и до урбанизирането на обработваема земя.

Отровната градина и страшната легенда на замъка Алнуик

Отчаяните лекари, обаче, спешно имали нужда от решение на проблема къде да отглеждат лековити растения докато хиляди измирали от болестта, наречена „черната смърт“. Решението на проблема се оказала Hortus Botanicus.

Създадена през 1638 г., ботаническата градина на Амстердам - Hortus Botanicus Amsterdam, е една от най-старите, които все още съществуват. Титлата „най-стара“, обаче, се дели между Ботаническата градина на Пиза (създадена през 1544 г.) и Ботаническата градина на Падуа (1545 г.).

Технически това дори не е най-старата ботаническа градина в Нидерландия – тази титла носи градината в Лайден. Въпреки всичко това Hortus Botanicus Amsterdam има уникални неща за показване, които ще развълнуват много любителите на растенията.

Първоначално известна като Hortus Medicus, в градината се отглеждали медицински болки, пише Atlas Obscura. През 1682 г. холандската Източноиндийска компания я снабдила с много редки и екзотични растения, които никога не били виждани в тази част на света.

Впечатляващата колекция от цикасови растения в Палмовата къща съдържа някои удивителни растения, издънки от прочутото Цикадно дърво на Ууд в Южна Африка.

Други известни нейни „обитатели“ са кактус агаве на над 2000 години, идващ от времето на Римската империя, и „Виктория амазоника“ – красива водна лилия, наскоро навършила 150 години. Всяка вечер по залез в сезона на цъфтежа Виктория разтваря белите си листчета, десетилетие след десетилетие.

Най-големият парк в света не е много далеч оттук

Растенията с кафе арабика в градината се считат за „родители“ на 74% от кафето, което се отглежда в Северна и Южна Америка.

Криволичещите пътеки и шестоъгълният павилион са само някои от отличителните черти на градината, които разкриват нейната истинска прелест. Тя е и чудесно място за бягство от шумните улици на Амстердам и дестинация, задължителна за любителите на растения от целия свят.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай