logo

Кралство Мустанг - едно от най-странните места на Земята

Кралство Мустанг - едно от най-странните места на Земята

Това е хармоничен свят, в който всеки човек следва Колелото на живота

Регионът Мустанг е разположен по поречието на река Кали-Гандаки и нейните притоци, граничи с Тибет, има дължина от около 80 км от юг на север и около 45 км в най-широката си точка, височината на платото е повече от 2500 метра. Кралството е основано от военачалника Аме Пал през 1380 година. По време на своя разцвет кралството заема част от съвременен Тибет и се смята за втория по важност търговски център в Тибет. В момента кралската власт се запазва в горния Мустанг - на територията на кралство Ло.


Мустанг е част от Тибет и поради недостъпността на тези места, тибетската култура е запазена тук в практически чист вид, а самата феодална държава в нейната структура се е променила малко от Средновековието. Религията, разбира се, оказва голямо влияние и това оставя отпечатък върху мирогледа на хората. Това е хармоничен свят, в който всеки човек следва Колелото на живота. В този свят няма място за агресия, съревнование, жестокост. Хората винаги са доброжелателни и приветливи, но в същото време остава твърда кастова система.

Най-цветното езеро в света - нереална красота, която само природата може да създаде

Йерархично хората са разделени на три касти. Начело - кралят, кралицата и престолонаследникът. Това е най-висшата каста, която включва и други членове на кралското семейство и аристократите. Всички те имат семейната представка Биста. Тези хора ръководят областите, служат в кралския двор, управляват села и имат право да търгуват с исторически ценности и антики. Следващата в йерархията е селската каста, групата Гурунг.

Те работят за себе си, за краля или за аристократите. Всяко семейство плаща определен данък в натура на краля. Размерът на този данък определя ранга на семейството. Ако е необходимо, кралят може да изиска от членовете на тази каста да изпълняват други задължения (военни, пътнически ескорт, поръчки).


В самото дъно на социалната стълбица са ковачите и месарите. Това са семейства, които са се занимавали с ковачество и месо от поколение на поколение. Никой от по-висшата каста никога няма да се ангажира с клане на животни, защото чрез подобно действие той се осквернява. Между другото, по някаква причина музикантите също принадлежат към тази каста. На долната каста е забранено да се заселват в града, селищата им са разположени в дъното на хълма, на който е разположена столицата. Макар и на нас лично, отхвърленото село да изглеждаше по-удобно и привлекателно от самия град. Кокетни къщи стоят в горичка от дървета, наблизо тече чист поток, вятърът носи прохлада. Кастите се различават дори в погребалните ритуали. Биста изгаря покойника на кладата, фермерите оставят останките да бъдат разкъсани от птици и само долната каста се заравя в земята.


Територията се управлявала от непалското кралско семейство, но кралството винаги е било автономно. Кралската власт тук се възприемала като абсолютна и неотменима, а крал Джигме Парбал Биста беше безспорният авторитет и върховен съдия за всички жители. За съжаление царят почина миналата година и сега съдбата на династията не е ясна. 


Най-бедните семейства имат и допълнителни отговорности. Те се грижат за зимните и летните дворци, събират дърва за огрев, грижат се за стадото на краля, когато той заминава за зимните месеци в Катманду.


Наследяването е много просто и се определя от естествени ограничения. Мустанг има малко земя, подходяща за земеделие и малко вода за напояване. Следователно парцелът не се разделя, а се предава на най-големия син. По-малките синове стават монаси, постъпват на служба на аристократи или се присъединяват към армията.

Какво шокира в тоалетните в Германия?

Животът в Ло е обвързан с годишния цикъл. През зимата хората са склонни да ходят в долината или да отидат в Непал, за да работят. През пролетта идва времето за земеделие - нивите се обработват и засяват. През лятото обработват ниви и пасат добитък. През есента реколтата се събира и преработва. Когато реколтата започне, първите два дни всички работят само за царя. Хората от рано сутринта работят на полето и носят огромни купища събрана реколта в двореца. И в такива дни можете да наблюдавате линия от хора, която се простира безкрайно като мравки и изчезва в утробата на огромната структура.


Четириетажният дворец Раджа се намира в центъра на града и е основната резиденция на крал и кралица Рани, представител на аристократичното семейство на Лхаса. Преди царят бил активен ездач и имал най-добрата конна конюшня в Ло. Кралят отглеждал и кучета: лхаза, апсо и свирепи тибетски мастифи, чийто лай се чувал от втория етаж на двореца. Няколко кучета през цялото време стоят на откритата площ на втория етаж, над самия вход на двореца.


В столицата има повече от 100 къщи, няколко храма, действащ манастир, училище, полицейско управление и няколко ресторанта. Къщите са близо една до друга, няма дори малка разлика между тях. Тесните улици криволичат безкрайно, преплитат се и се разминават по странен модел. В началото скитането из тези лабиринти е страшно, изглежда никога няма да се измъкнете. Но след това бързо осъзнавате един прост принцип - всички сгради са групирани около двореца на царя. Всички опити за разходка из града завършват с изход към централния площад пред двореца, където и да отидете и без значение как се отклонявате. Тоест, шансове да се загубите всъщност липсват.


В средата на всички улици има канал с кална вода. По някаква причина тези канали и надвиснали каменни арки на таваните смътно наподобяват Венеция. Сякаш някой започна да създава велика столица с вдъхновение, а след това с махване на ръка замита случилото се. И резултатът е такъв мъничък, примитивен и донякъде изоставен модел на Венеция.


В началото градът е озадачаващ. И това ли е столица? И това ли е гордият Ло Мантанг? Чувствате се объркани, за това очевидно не сте били готови. И тогава след миг всичко си идва на мястото. Просто трябва да се откажете от навика да изграждате реалността много преди да я видите. Нашият тревожен или възбуден ум се опитва да „построи къща“ предварително и след това се разочарова, когато картината не съвпада. Това е началото на разочарованията от живота. И градът е такъв, какъвто е. Можете да го приемете или да го отхвърлите. Не го интересува. Но ако въпреки това сте готови да приемете, тогава магията на вечността се разкрива - построена е преди векове, запазена е, както е била и няма да се промени много. И можете да видите безкрайността на времето, в което миналото, настоящето и бъдещето са свързани.


Има много пещери и пещерни градове, разпръснати из Мустанг. Това е една такава система. Кой, кога и с каква цел е построил тези пещери е неизвестно. Германският археолог д-р Дитер Шуш смята, че тези пещери са били обиталище на древни алпийски хора. Историци и археолози смятат, че цивилизацията в Мустанг е била 800 г. пр. н. е. Някои пещери могат да имат отбранителен характер. Някои от пещерните системи са били използвани от монаси отшелници. Всички пещери имат сложни системи от проходи и разклонения. Някои пещери, като тази система, все още са дом на най-бедните семейства, които просто нямат друго жилище.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай