logo

Хората от езерото - необичайният народ, който оцелява благодарение на акробатиката

Хората от езерото - необичайният народ, който оцелява благодарение на акробатиката

Това е странният им начин, по който ловят риба

Животът в плаващи къщи и градини във второто по големина езеро на Мианмар, където традиционният риболов не е възможен без акробатични умения, никак не е лесен...

Езерото Инле, разположено на около 600 км северно от Янгон, е една от основните туристически атракции в Мианмар. И това не е толкова заради самата вода - въпреки че второто по големина езеро в страната е заобиколено от идилични планини и е наистина красива гледка.

Как изглежда хотелът от лед, който всяка година мени своя вид?

Причината за това са рибарите, които трябва да имат акробатични умения за своята работа. Традиционният риболов в тази част на страната се характеризира с невероятна сръчност, търпение и сила.


За да маневрират с мрежата, рибарите балансират на един крак върху дървена лодка, на която е много лесно да загубите равновесие. Кракът понякога се навива около греблото, за да има две свободни ръце.

Загубени в планините и бреговете на Северно море: Островите Лофот са хит в Норвегия

Риболовът изобщо не се улеснява дори от голямата мрежа, която е малко по-висока от един метър. „Народът на езерото“, както ги наричат, е самодостатъчен, когато става въпрос за производство на храна и материал за живописните плаващи къщи, в които живеят.

А животът им е неотделим от водните и оризовите полета в делтата. Те също така изграждат плаващи градини, като събират компост върху дълги пръчки, които са прикрепени към дъното.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай