logo

Хората ахват като влязат! Това е най-красивата библиотека в света

Хората ахват като влязат! Това е най-красивата библиотека в света

Това не е поредната стая, пълна с книги, а един бароково-готически шедьовър с 1000-годишна история

Пътешествениците, които посещават Австрия, няма да бъдат особено заинтересовани да добавят такова нещо като библиотека в списъка си с места за разглеждане, поне не в началото.

Кой може да ги вини? В такава страна, която е един огромен културен и исторически център, има твърде много какво да се види и без някаква си библиотека.

Но библиотеката в абатство Адмонт не е каква да е. Това не е поредната стая, пълна с книги. Това е един бароково-готически шедьовър с 1000-годишна история. Неслучайно тя се смята за най-красивата в света.

Най-красивата книжарница в света ще ви остави без думи

Не е нужно да сте книжен плъх, за да оцените красотата и емоцията в архитектурата на тази сграда. Историята, която нейните стени пазят, е достатъчна да изкуши посетителите. Но това, което грабва сърцата им завинаги, е уникалното преживяване да се разходят вътре и да усетят нещо неописуемо.

С какво е известна библиотеката в Адмонт

Абатство Адмонт е една от най-обичаните и ценени забележителности в Австрия, макар че хората не пътуват до тази страна само заради нея. Бенедиктинският манастир е построен за първи път през 1074 г. и днес е един от най-старите запазили се манастири в страната, информира thetravel.com.

Той е построен от архиепископа на Залцбург и е приютявал монасите от манастира „Свети Петър“, който се намирал в близост. Интересното е, че манастирал е изпълнявал няколко функции в историята си.

По едно време е бил девически манастир, след което се превърнал в скрипториум, където учените пишели големите си теологични трудове в същите зали, които днес са отворени за туристите.

Архитектура

Абатство Адмонт е малко по-различно от типичната готическа архитектура Много от характеристиките му са готически, но те са и в бароков стил, което не е често срещано при манастирите.

Скромните и просто украсени стени на обикновените манастири тук са в ярък контраст с удивителните произведения от злато и мрамор, разположени покрай безкрайните бели полици и стени. Това е едно наистина спиращо дъха пространство с огромно значение.

Проектът за библиотеката е на Вилхелм Бюхер, който създал няйния неоготически вид. След пет века съществуване първоначалният манастир се запазил и по-голямата част от оригиналната му конструкция била унищожена.

На Бюхер се паднала задачата да възстанови сградата, която имала същото предназначение, но била изцяло модернизирана. Оттам произтича и фактът, че библиотеката на абатство Адмонт е най-старата манастирска библиотека в света, но с напълно различен вид от този, който е имала някога.

Значими факти и особености

В абатство Адмонт се намира най-голямата манастирска библиотека в света. Размерът ѝ се разкрива пред посетителите в момента, в който те влязат през вратата.

Човек трудно може да избере накъде да погледне първо, особено ако посещава мястото за пръв път. Покритите със злато полици, стените, вратите и прозорците вероятно са първото нещо, което ще грабне погледа му. Книгите са наредени чак до втория етаж, където има още полици и книги чак до тавана.

Това е най-голямото хранилище на тайни в света и още никой не е разгадал мистериите му

Цялото пространство е елегантно и пълно с барокови елементи. На тавана има невероятни фрески, които разказват интересна история. На тях е изобразено човешкото познание – от разбирането и речта до изкуството и науката. Изящно изваяни скулптури също могат да бъдат забелязани в залата, привличайки още по-силно погледа към свещените стени на манастира.

 

 

Коментирай

Bulair2

Bulair2 21.07.2021 17:29

На тази библиотека много ще "подхождат" томовете на Маркс, Ленин и разбира се на Тодор Томов! Какво великолепие, каква архитектура, какво майсторство!!! Такова нещо комунизЪмЪ никога не може да сътвори!