logo

Къде ли не живеят хората: Най-странните селища в света

Къде ли не живеят хората: Най-странните селища в света

Някои без никаква логика са по върховете на скали

Светът постоянно ни изненадва. Гледаш местата, където живеят хората и си изумен. Е, какво ги кара да живеят там? Пренаселеност? Но не, защото в основата си тези селища са се появили доста отдавна, когато на Земята е имало още много пространство. Мисля, че основните причини са търсенето на безопасност и понякога уединение.

Най-романтичният европейски град днес напомня на призрачно селище

Най-странното населено място, дори страната, е Княжество Сийланд. Името звучи гръмко. Но в действителност това е офшорна платформа в Северно море, която британският майор Бейтс обяви за независима държава. Населението на страната е един човек, но историята на държавата е богата.


Много повече хора живеят на други странни места. Например в турската Кападокия. Това са градове, издълбани в меките скали от туф с необичайна форма. Планините тук приличат на някакви фантастични гъби и фактът, че хора живеят в тях, само прави мястото по-сюрреалистично. Хората са се заселили тук заради безопасността, а сега живеят заради туристите. Но мястото е повече от странно, особено вечер.


Хората често се установяват по върховете на скалите или по склоновете на планини. В света има няколко такива необичайни селища, често свързани с манастири. Например, на почти стръмния склон на връх Хенг в Китай е сгушен манастирът Xuankun-si. Страшно е дори да го погледнеш, камо ли да живееш там. В Гърция, на върховете на скалните стълбове на Метеора, са разположени няколко манастира, изглежда дори романтично, очевидно монасите така са се предпазили от изкушенията на светския живот и от враговете едновременно.


Има и други две необичайни места, разположени в отдалечени планини. Това е манастирът Монсерат в Испания и в Куенка, където манастирът Сан Педро е разположен на върха на скалата, а отсреща има и окачени къщи на ръба на скалата. Местата съвсем не са за тези, които се страхуват от височини.

Красивата градина, спасила хиляди в Европа от Черната смърт

Също така е много странно да виждате села на студените полюси. За тази титла се борят наведнъж две точки - добре познатият Оймякон и по-малко популярният Верхоянск. И двете места са много странни - какво кара хората да живеят на места, където температурата през зимата често е минус 50-60 градуса? И рекордът е под 70 градуса под нулата!


А има места с особено високи температури. Например град Матмата в Тунис. През лятото там може да е много горещо. Но хората живеят в кръгли полуподземни пещери, където винаги е хладно. А жителите на крепостния град Ал-Хаджар в Йемен, напротив, строят върху скалите и живеят в къщи-стени. В планината е хладно и безопасно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Alex

Alex 13.09.2020 12:52

Бил съм в Испания и точно в манастира Монсерат.Тя и планината така се нарича.До върха има почти вертикална зъбчата железница.И страшно и...прекрасно!Там човек може да се поклони на Черната света Богородица.