logo

Къде е центърът на Европа и какво има там

Къде е центърът на Европа и какво има там

Определянето на географския център на Стария континент е доста сложна задача

Малкото градче Полоцк във Витебска област в Северен Беларус е географският център на европейския континент. Или поне така твърди.

Всъщност за географски център на Европа по-широко се приема място, което е малко по на изток от Вилнюс, Литва, според проучването на Жан-Жорж Афолдер от Националния географски институт на Франция.

Тази европейска държава има най-малко туристи, а толкова много прелести

Въпреки това по-скорошно проучване, проведено от беларуски екип, посочило, че средата на континента е точно в тяхната държава, съобщава Atlas Obscura.

Местните геодезисти Алексей Соломонов и Валери Аношко публикували откритието си в техническо издание през 2000 г. Това всъщност е последният претендент за център на Европа, като преди него има още пет. Това откритие е потвърдено от руски учени от Москва.

През 2008 г. в Полоцк е издигнат монумент по този повод. Въпреки че той е доста по-малък в сравнение с околните гигантски паметници от съветската епоха, включително и един на Ленин на същата улица, този монумент е красиво проектиран и пасва добре на зеления градски център.

Той изобразява Северното полукълбо с карта на Европа, пресечена от меридиани. Корабът на върха на монумента е символ на град Полоцк, който е бил важен търговски център по река Двина по времето на викингите.

В допълнение към посещението на паметника може да отидете до близката поща и да си закупите сертификат, с който да докажете, че сте били в сърцето на Европа.

Паметникът се намира в обществен парк в центъра на града, заобиколен от магазини, ресторанти и музеи. Надписите по него са на шведски, руски, гръцки, английски и беларуски.

Всъщност определянето на географския център на Европа е доста сложна задача. Основната причина това място да се оспорва от много претенденти са многобройните отдалечени острови, които едни включват, а други не, в изчисленията.

Първото официално обявяване на център на Европа е напрвено през 1775 г. от полския астроном и картограф Собиекрайски, според когото това е град Суховоля в Североизточна Полша. За крайни точки на Европа той считал най-западната част на Португалия, най-източната част на Централен Урал, най-северната точка на Норвегия и най-южната точка на Гърция (без островите).

В Суховоля е издигнат паметник с координатите 53°34′39″N 23°06′22″E.

В наши дни има общо шест претендента за среда на Европа – село Кремничке Бане в Централна Словакия, град Рахив или близкото село Дилове в Западна Украйна, село Гирия близо до Вилнюс в Украйна, остров Сааремаа в Естония, Полоцк в Беларус, Талия в Унгария.

Точката близо до литовското село Гирия е единственият признат от „Книгата на рекордите Гинес“ център на Европа. Методът за намирането му е изчисляване на центъра на гравитацията на геометричната фигура на Европа. Там също е поставен паметник, а близките поля, езеро, хълм и старо гробище са отделени и превърнати в резерват.

Официално - това е най-красивият остров в Европа, и той се се намира много близо до нас

Всъщност на почти всички от изброените места има поставен някакъв монумент, отбелязващ ги като център на Европа.

Определянето на географския център на ЕС е доста по-лесно. След 31 декември 2020 г., когато Великобритания излезе от Съюза, това място е селцето Гадхайм близо до град Вюрцбург в Германия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай