logo

Кайро, градът "където изгрява слънцето"

Кайро, градът "където изгрява слънцето"

Не се връзвайте, ако местен ви каже, че ще дойде след 15 минути

Кайро е най-големият град в Африка. Има 15 милиона жители, но това е относително, защото никой не знае точния брой на хората, живеещи в този египетски мегаполис. Столицата на фараоните и слънцето се посещава от около 5 милиона туристи годишно. Много древни тайни, контрасти, вариращи от мизерия до богатство и лукс, от ослепителна чистота до ужасна мръсотия, от прогрес до пълна изостаналост, все още поддържат тази страна на върха на световния туризъм.

За изучаване на древния Египет трябва да започнете с посещение на Националния музей в Кайро, впечатляващ със своите 120 000 експоната. Тук, на самия вход, научавате, че папирусът е символ на Долен или Северен Египет и че лотосът е символ на Горния или Южен Египет.

Какво шокира в тоалетните в Германия?

Що се отнася до логиката от онова време, ще научите, че Рамзес II, цар на всички царе, е управлявал 67 години и е египетският Казанова. Той имал 60 съпруги, 90 дъщери, някои от които после му станали съпруги и 106 сина. Междувременно той успял да се превърне във велик лидер на армията на Египет и за първи път в историята да обедини Долен и Горен Египет.

Най-атрактивната част на Кайро е Гиза с нейните пирамиди, построени „там, където изгрява слънцето“. Хеопсовата пирамида и пирамидата на неговия син и племенник, Хефрен и Микерин, са на около 4500 години, построени за вечния живот на фараоните от четвъртата династия и крият мистика, която нашата цивилизация все още не е успяла да демистифицира.

Сфинксът, комбинацията от мъдрост, изразена с човешката глава и сила, изразена чрез тялото на лъв, привлича най-голямо внимание. Дълъг е 73 метра и висок 20 метра, направен е от пясъчни скали. Както всички сфинксове, той има повреден нос. По време на династичната борба за власт в древен Египет е било обичайно всяка следваща династия да унищожава предишните богове или да ги унижава, като отстранява носа на сфинкса.

Така поредната династия показва своето господство. Но Наполеон прилага същата методология по време на окупацията на Египет. Когато хората в Египет били завладени и поробени, той забеляза, че жителите не го уважават достатъчно и че продължават да се покланят на Сфинкса в долината Гиза. Затова той заповяда на войник да стреля по Сфинкса и да го повреди, като заключил: „какво е онова божество, което не можа да си спаси носа“ !!!

Удивителни мостове от цял свят, които не водят до никъде

Тези легенди изобщо не са проблематични за бедуините, които предлагат под наем камили тук край пирамидите и сфинксовете, продават боядисани бамбукови бастуни вместо папирус, бутилки с вода, пощенски картички и говорят английски доста свободно.

В Кайро, както и в цял Египет е добре да се има предвид как е планирано времето, защото това не означава нищо в Египет! Когато ви кажат, че ще бъдат там след 15 минути, това е „египетска минута“, което може да означава половин час, час или два часа. Просто не се притеснявайте, защото това няма да промени нищо.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай