logo

Катакомбите на Александрия и капсулата на времето, скрита там преди 2000 г.

Катакомбите на Александрия и капсулата на времето, скрита там преди 2000 г.

Разположени са в непосредствена близост до Колоната на Помпей – римски триумфален монумент, и представляват най-голямата по рода си постройка

Катакомбите на Александрия са най-голямото и най-важно място за погребения в района около великия египетски град. Те датират от гръко-римския период в Египет.

Разположени са в непосредствена близост до Колоната на Помпей – римски триумфален монумент, и представляват най-голямата по рода си постройка, която може да бъде открита извън Рим и Константинопол.

Най-красивата книжарница в света ще ви остави без думи

Катакомбите (Ком ел Шукафа, което означава „планината на съкровищата“) са открити случайно в началото на 20-и век, когато каруца с магаре паднала в една яма. Така било направено важно историческо откритие.

Древното място, което се датира от 2-и век сл. Хр., е изключително интересно, защото архитектурата и украсата му са били под влиянието на римското, елинското и древноегипетското изкуство.

Некрополът - подземни тунели, изкопани вътре в скалата на дълбочина 35 метра, се състои от три нива, всички разположени под земята. Най-ниското ниво на катакомбите е повредено от наводнение, случило се наскоро в този район, така че сега е недостъпно.

Служители на магазин отмъстиха ефектно на шофьор на паркирана кола СНИМКИ

Освен това там има и спираловидно стълбище с 99 стъпала, шахта, през която са спускали тялото на починалите с въжета, ротонда, зала за празненства и преддверие с две ниши във формата на раковини.

В нишата на изток е сложена статуя на мъж, а в тази на запад – на жена. В създаването на двете статуи се усеща влиянието на египетското изкуство, а има и белези на гръцкото.

В преддверието има коридор и погребална камера с три вдлъбнати на нея. Във всяка от тях има саркофаг.

Други елементи, които показват смесването на различните култури, са крилатият слънчев диск, богът-сокол Хорус и Урая – кобра.

Некрополът се състои от редица статуи, човешки глави, александрийски гробници и археологически обекти на погребалния култ на фараоните, които са силно повлияни от елинистическия и ранния римски период.

Катакомбите са използвани за последен път през IV в. Сл. Хр.

Град Александрия в Египет е основан от Александър Македонски – най-известният елински владетел и пълководец, през 332 г. пр. Хр. Изключително бързо той се превърнал в културен и търговски център за цялото Средиземноморие.

Единственият град в света, който се вижда само през... дупка

Катакомбите на Александрия са резултат от смесването на гръцката и египетската фараонска култура, които са съжителствали в определен период.

В началото там имало само частни гробове, но по-късно мястото се превърнало в обществено гробище.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай