logo

Какво да правите, ако ваш близък почине по време на екскурзия в чужбина

Какво да правите, ако ваш близък почине по време на екскурзия в чужбина

Всичко може да бъде причина за смъртта: авария, природно бедствие, самолетна катастрофа или опасна инфекция, както сега

Всяка година за много хора почивката в чужбина се превръща в трагедия. За съжаление в условията на епидемия тези случаи стават повече.

Всичко може да бъде причина за смъртта: авария, природно бедствие, самолетна катастрофа или опасна инфекция, както сега.

В допълнение към болката от внезапна загуба, близките на починалия повдигат много въпроси, на които понякога не е толкова лесно да се намерят отговори. pochivka.blitz.bg ще ви обясни как да постъпите, ако любим човек умре в чужбина.

Свържете се с външно министерство

На първо място, трябва да се свържете с консулския отдел на Министерството на външните работи на България и да съобщите какво се е случило.

Освен това консулството е длъжно да събере всички документи, необходими за изпращането на тялото в родината ви, да ги преведе, а също така и да подготви и нотариални документи.

Освен това ще трябва да предоставите свидетелство за смърт и документ от погребалната агенция, която да потвърди, че в ковчега или в урната се съдържат единствено останките на вашия близък.

Свържете се с вашия туроператор

Ако починалият е умрял по време на екскурзия, освен всичко друго, ще трябва да се свържете с туристическа агенция.

Как да се подготвите за пътешествие в период на епидемия 

Застраховката по правило, включена в туристическия пакет, трябва поне частично да покрие разходите, свързани с връщането на тялото в родината на вашия близък.

Можете да разберете каква точно сума можете да получите за репатриране на тялото и изготвяне на документи, като се свържете със застрахователния компания.

Ако има доверие в компетентността на туроператорите, преговорите със застрахователна компания могат да бъдат изцяло и изцяло поверени на тях.

Страшни разкази за вампири във Венеция насред епидемията от коронавирус

Но в случай, че смятате да общувате сами за застраховката, трябва да предоставите на служителите на компанията и полица за застраховката ви за пътуването, както и на починалия близък по време на пътуването. 

За целта роднините трябва да разберат къде се намира този документ - дали починалият го е носил със себе си, или е у дома. 

След това името на починалия и неговият номер от полицата трябва да бъдат прехвърлени на застрахователите. В случая документът може да бъде и сканиран. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!


 

Коментирай