logo

Как изглежда един град в сърцето на пустинята Гоби в Монголия

Как изглежда един град в сърцето на пустинята Гоби в Монголия

През деня жителите му стоят затворени вкъщи, само нощем излизат да клюкарят и пият

Сайншанд е административен център на източния Гоби аймак - Дорногов. Градът е популярен сред местните и чуждестранните туристи. И въпреки факта, че се намира в пустинята Гоби, достигането до тук е много просто. Пътнически влакове се движат от Улан-Батор до Сайншанд.

Е, ние стигнахме тук с кола, разказва наш пътешественик. Само на 450 километра от столицата на Монголия по почти перфектен асфалт и празна магистрала.

Може ли самолет да падне от турбуленция?

Само на 200 км.  пред вас е Китай, или по-скоро северната му граница. И колкото и да е странно, не срещнахме китайски туристи, през няколкото дни, които прекарахме тук.

В града живеят около 20 000 души. Сайншанд ми се стори много малък. Само няколко пететажни сгради, а след това и частни къщи.

Но е ясно, че наскоро градът е бил обновен, направени са пешеходни пътеки, поставени са няколко детски площадки и беседки. 

Температурата на въздуха тук е много различна от тази в Улан Батор. Непоносимо горещо и сухо. През деня местните жители се опитват да не излизат навън без нужда. И поради това градът почти умира през деня.

Вижте как изглежда един ресторант в монголската провинция

Но вечер става като мравуняк. И повечето от жителите се събират в центъра на града на малък площад с празен фонтан и фенери.

Децата карат велосипеди, скутери. Възрастните клюкарят, разглеждат  ни и пият нещо. Лично аз харесвах повече следобедния Сайншанд. По-добре палещо слънце, отколкото любопитни очи.

И тъй като Сайншанд все пак е провинциална столица, тук има медицински колеж, театър, банки, училища, модерна болница.

И както писах по-горе - туристически поток. Макар и малък, но има. В града има две области за туризма: естествената красота на пустинята и уникални места не само за будистите, но и за поклонници от цял ​​свят.

Този път решихме да не навлизаме дълбоко в пустинята и решихме да оставим инспекцията на нейните красоти при следващото пътуване до Монголия.

Но местата, разположени в близост до града и които са свещени за всички будисти, решихме все пак да видим. Посещението им беше значително улеснено от асфалтовия път, който свършва до тях.

Ние като мнозина искаме желанията ни да се изпълнят и първото място, което посетихме, беше Планината на желанията - Баянзурх Уул. На склона на планината е построена крипта, в която е погребан Третият принц-хутаг Джамяан-данзан. Поклонниците вярват, че планината изпълнява техните желания, защото принцът е там.

Само мъжете могат да се изкачат на върха на планината, а на жените е разрешено да се изкачат само до големия Обо, който се намира приблизително по средата на пътеката към върха.

Много легенди и истории са свързани с тази планина и, разбира се, има церемонии как да отправяте желания, но аз ще разкажа за това отделно.

Следващата ни спирка беше манастирът Хамарин-Хиид - един от най-старите манастири в Монголия.

Но основната ни цел беше да стигнем до един от енергийните центрове на планетата - северният вход на Шамбала.

Като цяло това е доста голяма територия, където освен всичко друго се намира и манастирът Хамарин-Хийд. И всичко тук има определено значение, наситено с легенди и магически лечебни свойства.

Със сигурност всички, поне повърхностно, са чували за мистичната Шамбала. Хората, запознати с източната култура, знаят, че Шамбала е мистична страна, в която живеят хора - същества с високо ниво на духовно развитие. Смята се също, че Шамбала е центърът на света, където има източник, който дава живот на всичко, което съществува на Земята. Будистки ступи стоят по пътя. Заедно със ступите от комплекса има 126 от тях.

Само заради посещението на „Входа на Шамбала“ си струва да стигнете до Сайншанд. Това мистериозно място е обвито в мистика с изключителна енергия, въздействието на която може буквално да се усети върху вас самите. Достатъчно е да влезете в един от кръговете, маркирани с камъни на територията на комплекса, именно тук минават енергийните канали...

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Винкел

Винкел 30.06.2020 20:13

В Перник има повече панелки, пустинята е 100 пъти по-зелена, народа е денонощно на улиците и в капанчетата, а мистиката е несравнима с монголската , при това желанията се сбъдват с помощта на светият винкел без да драпаш по баирите