logo

Изумителната скала-игла, стръчаща над красива, но смъртоносна джунгла

Изумителната скала-игла, стръчаща над красива, но смъртоносна джунгла

Пико Као Гранде е затапил огромен вулкан, издигащ се от дъното на Атлантическия океан

Когато става дума за невъобразими природни чудеса, следващото е трудно да бъде задминато. Става дума за Пико Као Гранде – висока 365 метра скала, приличаща на игла. Тя бъкана от змии и се издига над опасна джунгла, също пълна с отровните влечуги.

Тя се намира на западния бряг на Африка на остров Сао Томе, който изглежда като изваден от „Изгубеният свят“.

6 невероятни града, за които малко хора знаят

Изкачването на тази живописна скала е невероятно предизвикателство. Малцина са смелчаците, които наистина са го направили. Всички те са били хапани многократно от змии и трябвало да се справят с повърхността на скалата, покрита с мокър мъх, съобщава "Дейли Мейл".

Как се е формирала тази странна и величествена заострена скала?

Технически Пико Као Гранде (което на португалски означава „връх голямо куче“), намиращ се в Национален парк Обо, е вулканичен нек (тапа). Тези стълбовидни тела се образуват, когато магмата се втърди в кратера на активен вулкан, а обграждащата ги изстинала лава се разпадне заради ерозия.

Тронът на крал Артур в Единбург и могилата Дънди в Шотландия са други примери за вулканична тапа.

Вулканът, създал Пико Као Гранде, е сега Сао Томе – целият остров е един голям щитовиден вулкан, който се издига от дъното на Атлантическия океан на 3000 метра под морското равнище. Последното изригване е било преди над 100 000 години.

Остров Ябука и аномалията, която всява смут у моряците

Заедно с остров Принсипи той образува малката държава Сао Томе и Принсипи, която се намира на около 320 км от брега на Либървил, столицата на Габон. Двата острова са рай за туристите с предпочитание към джунглите и девствените плажове.

За страната Lonely Planet пише: „Сао Томе и Принсипе е удивително спокойна и гостоприемна към посетителите, особено екотуристите, за които разрастващата се джунгла е огромна радост. Това важи с особена сила за спретнатия Принсипе – остров с едва 7000 души“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай