logo

Излезте от матрицата с тези супер нестандартни туристически дестинации

Излезте от матрицата с тези супер нестандартни туристически дестинации

Напоследък ни се струва, че почти всички, които имат финансови възможности да попътуват, отиват на все едни и същи места

Пътуването несъмнено е едно от най-големите удоволствия в живота. Въпреки това, обаче, когато вървите по oтъпканите маршрути и посещаваните от милиони туристи дестинации, удовлетворението някак не е пълно.

Напоследък ни се струва, че почти всички, които имат финансови възможности да попътуват, отиват на все едни и същи места. Рим, Лондон, Дубай, Пукет – Фейсбук и Инстаграм изобилстват от почти едни и същи пейзажи.

Малцина са тези, които се осмеляват да излязат извън традиционните маршрути и сами да открият свое неповторимо място.

Как в тундрата се мият, ходят до тоалетна и раждат?

Ако искате да дюсе вдъхновите с нови идеи за следващото си пътуване, вижте този списък с петте най-необичайни туристически дестинации в света. В него има всичко – от държави, които нямат излаз на море, до малки отдалечени острови и държави със странни имена.

1. Тувалу

Ако никога не сте чували за Тувалу, не се притеснявайте! Тази държава, състояща се от 9 острова в Южния Тихи океан е колкото красива, толкова и далечна. Всъщност през седмицата има само два полета до там, а през останалото време пистата се ползва като обществен парк.

Според Световната туристическа организация на ООН, Тували е най-малко посещаваната страна в света със средно около 2000 гости годишно. Освен това е и една от най-малко населените държави със своето насление от малко над 11 000 души.

Фактът, че Тувалу е толкова малка, обаче, напълно се компенсира от великолепните пейзажи и култура, които я превръщат в уникално място за пътуване.

Тували предлага цялата красота и екзотика, които бихте очаквали от един тропически островен рай с мек климат, спиращи дъха плажове с бял пясък и впечатляваща морска фауна.

Тъй като деветте острова на Тувалу са слабо населени, можете да си организирате истинско приключение. Напълно възножно е да откриете безлюдни острови и плажове, недокоснати от човека.

2. Молдова

Ако Тувалу е най-малко посещаваната страна в света, Молдова е най-малко посещаваната страна в Европа. Това, обаче, е съвсем незаслужено, въпреки че страната няма излаз на море.

През 2016 година Молдова е посетена от едва 121 000 души. При население от малко над 4 млн., обаче, това всъщност прави само малко по-малко туристи от страни като Ирландия и Норвегия. Страната предлага чудесна възможност да откриете една непозната част на Европа.

Ако сте любители на виното, Молдова може много да ви изненада. Избата „Милещи Мичи“ е призната за най-голямата в света в „Книгата на рекордите Гинес“. В нея се съхраняват над 2 млн. бутилки вино, най-скъпата от които се продава за над 600 долара.

В страната има красиви стари манастири, а въпреки че няма излаз на море, там има изкуствен плаж.

3. Казахстан

Въпреки че Борат привлече най-много вниманието на света към Казахстан, тази централноазиатска страна има много повече какво да покаже. Със своето население от 18 млн. души Казахстан има богато културно наследство, което я прави една от най-атрактивните туристически дестинации в света.

Казахстан е най-голямата държава, която няма излаз на море. Тя е деветата по големина със своите 2 724 900 кв. км.

Откъде да започнем? В Казахстан има по малко от всичко - планински вериги, свещени гори, забележителна архитектура, пазари.

Особено планинската верига Тяншан е една от най-големите туристически атракции, влязла в списъка на световното наследство и богато биологично разнообразие.

4. Барле Насау и Барле Хартог

На пръв поглед едно пътуване до Нидерландия и Белгия не изглежданикак нестандартно. Ако се задълбочите малко, обаче, ще разберете защо побратимените градове Барле Насау и Барле Хертог са една от най-необичайните туристически дестинации в света.

В един момент се намирате в Белгия, а в следващия – в Нидерландия. Всъщност, за да знаете в коят държава се намирате в конкретия момент, трябва много да внимавате.


Ето защо: Барле Насау и Барле Хертог са едни от най-обърканите гранични градове. Барле Хертог е белгийска община с 2300 души население и 24 непрекъснати парцела, повечето от които са разположени в нидерландския град Барле Насау.

За да се объркате още повече, има части от Насау, които са заобиколени от Хертог, които от своя страна са заобиколени от още по-големи части от Насау.

Всичко това означава, че можете да си вървите по улицата и да минете няколко пъти от Белгия в Нидерландия и обратно само в рамките на няколко пресечки. Границата е толкова сложна, че дори някои къщи са разделени между двете държави.

Това води до куриозни ситуации като тази с ресторант, половината от който се намира в Нидерландия и тази половина трябва да затвори рано вечерта заради законите на страната. Тогава персоналът моли клиентите да се преместят на масите в белгийската част.

Освен объркани граница, там има и доста интересни места, които си струва да посетите. Предлагат се няколко лбоопитни пешеходни обиколки, където можете да научите повече за уникалната история и география на града. Към това добавете няколко чудесни музея и красиви кафенета.

5. Лесото

Едно посещение в Лесото - "Небесното царство", ще накара да се извисите много. Буквално. Това е единствената независима държава, чиято територия е разположена на над 1000 м надморска височина. Над 80% от територията ѝ се намира на над 1800 м.

Освен това тя е една от едва трите държави в света, които са анклави. Тя граничи от всички страни с ЮАР (останалите две са Ватикана и Сан Марино).

Не губете време! Посетете тези невероятни места преди да са изчезнали завинаги

Най-високата точка в Лесото е 3482 и се намира в Табана Нтланян – най-високата планина в Южна Африка.

Лесото пази и едни от най-добре запазените следи от динозаври в целия свят. Там има и три зашеметяващи природни парка, както и приказно красивия водопад Малецунян.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай