logo

Искате да посетите най-красивите места в Норвегия? Оставете местните да ви разведат

Искате да посетите най-красивите места в Норвегия? Оставете местните да ви разведат

Острови, реки, планини и фантастични гледки – всички сме чували за красотата на природата в Норвегия и мечтаем поне веднъж да имаме шанса да се докоснем до нея. Севената страна, обаче, изобилства от места за разглеждане, а при едно пътуване ние ще трябва да изберем едва няколко. Затова едва ли има по-подходящ начин да се ориентираме за възможностите от съветите и препоръките на местните, които познават по-добре от всеки родината си.

Писатели, предприемачи и артисти разкриват пред „Гардиън“ кои са местата, които в никакъв случай не бива да пропускаме.

Долината Валдал – малка, но предлагаща неповторима гледка. Плодородни поля, зелени гори и диви реки, които се врязват във фиордите от високи върхове. През лятото посетителите могат да се насладят на дивите ягоди, които, казват, не са като никои други. Мястото е рай за каяйкари, рафтъри и планинари. А с кола задължително трябва да се мине по „Тролския път“, след което с лодка да се стигне до Водопадите на Седемте сестри.

Мандал – най-южния норвежки град, очарова с белите си дървени къщички, плажове и красиви островчета. Цемейства от цялата страна прекарват тук ваканцията си, обикновено в бунгала край морето. Местните обожават музиката и изкуствата – на година тук се провеждат по над 200 концерта. Мандал е прекрасен за лятото със своето слънце, море, скариди и нещо искрящо за пиене.

Селцето Ойстесе се намира на красивия фиорд Хардангер и всъщност не е туристическа дестинация – единственият му хотел затвори наскоро. Можете, обаче, да си наемете стаи в намиращия се наблизо музей на открито Квам, в къща на 270 години. В Ойстесе задължително вижте скулптурите на Ингебригт Вик в музея, наречен на негово име. Можете да се разходите и зад великолепния водопад Steinsdalsfossen, да направите преход по долината Fitjardalen или да релаксирате край уединеното Езеро на златните рибки.

 

Разбира се, да отидете до скандинавска страна и да не се насладите на Северното сияние, би било огромен пропуск. То се вижда още от самолета – снега на върховете на планините Линген, тъмнозелената гора и водата в най-различни нюанси на синьото по фиорди, езера и реки. Среднощното слънце е величествено. През зимата сте обградени от сняг и дишате свеж въздух, който понякога е толкова студен, че боли. Северното сияние никога няма да ви омръзне.

 

Коментирай