logo

Искате да посетите Египет? 5 опасности за здравето, които могат да провалят почивката ви там

Искате да посетите Египет? 5 опасности за здравето, които могат да провалят почивката ви там

Почивката в Египет изглежда като безоблачно и щастливо време за хората. Но статистиката на посещенията при лекари предполага, че за много туристи ваканцията им е провалена от здравословни проблеми с различна тежест.

От какви заболявания най-често страдат пътниците?

В миналото пътните травми се считаха за основна опасност в Египет: още през 2008 г. катастрофите се случваха почти ежедневно.

Но сега ситуацията стана забележимо по-добра - туристическите компании наблюдават зорко опита на шофьорите.

1. Слънчево изгаряне

Слънцето е лидер в създаването на проблеми за бледокожите гости на Египет. Поради особеностите на климата на посетителите може да изглежда, че на улицата не е толкова горещо. Но зачервяването на кожата и мехурите се появяват вечер, причинявайки много неприятности.

Доминиканската република ли е новата Турция? Плюсове и минуси на зимните карибски курорти

Туристите се обръщат към лекарите само в най-тежките, единични, случаи на изгаряния (например тези, които имат късмета да заспят на плажа), в други ситуации те се справят сами. Но е по-добре да играете на безопасно предварително като нанесете много слънцезащитни продукти, прекарвате времето си на сянка и не седите на плажа за много дълго време, особено през първите дни на ваканцията.

Много планове за здравно осигуряване не покриват слънчево изгаряне.

2. Рани от корали и отровни риби

Всеки знае за подводния свят на Египет. Той наистина е много красив, но, за съжаление, не е толкова безобиден, колкото изглежда. Коралите могат да отделят отрова при допир, което зачервява кожата и образува мехури. Те също могат да причинят нараняване, така че винаги трябва да носите специални чехли за къпане.

Няма фатални резултати от сблъсък с отровни корали, но стотици жертви посещават лекари всяка година.

3. Чревни инфекции

Необичайната вода, непознатата храна и изменението на климата често могат да причинят стомашно разстройство. Тези, които пренебрегват правилата за хигиена, купуват месо, риба и морски дарове на непроверени места и пият непреварена или бутилирана вода, могат да получат чревен грип, салмонелоза, дизентерия и други неприятни заболявания, дори да получат хепатит.

Според статистиката 33% от всички застрахователни събития са оплаквания със съмнение за чревна инфекция. 

Египет обаче не принадлежи към страни с неблагоприятна епидемиологична ситуация и основните хигиенни правила ще помогнат да се избегнат повечето проблеми.

Пилот показа най-безопасната поза за пътниците по време на аварийно кацане

4. Ухапвания от насекоми

В Египет туристите не се оплакват от жилене и ухапвания от насеком толкова често, колкото в други африкански страни, но все още съществува вероятността от неуспешна среща с членестоноги. И най-сериозният от тях е комарът.

Факт е, че местните кръвопийци могат да носят малария, така че те се превръщат от малък сърбящ вредител в реална опасност. За защита си струва да се запасите с фумигатори и репеленти (по-добре е да ги закупите на място).

Министерството на здравеопазването на страната обаче твърди, че в Египет изобщо няма малария и всички регистрирани случаи са на туристи, които пристигат в страната.

5. Вторият хищник е скорпионът

Ухапванията му могат да навредят много, но той не атакува просто така - само при самозащита. Най-често се срещат в пустините, препоръчително е да погледнете под краката си и да носите високи, затворени обувки.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Фумигатора

Фумигатора 07.09.2021 4:19

И , 6 -тото , от , Египетския , вУй ,да се пазят , че е много игрив.

Кико

Кико 07.09.2021 18:49

Бях преди 2години там.Една седмица не излязохме от хотела! След разходка първата вечер ,следващото излизане беше до аерогарата!