logo

Интересни факти за Финландия, които може би не знаете

Интересни факти за Финландия, които може би не знаете

Там има 190 хиляди езера, финландците пият най-много кафе в света

Ще ви разкажем за една интересна страна във всички аспекти - Финландия.

Най-известният град в страната е Хелзинки, столицата й. Според британското списание Modene през 2011 г. Хелзинки е признат за най-добрият град в света. Най-добрият по отношение на жизнения стандарт и социалната сигурност на гражданите.

Основното богатство на Финландия са нейните гори и езера.

Топ 7 спиращи дъха дупки на Земята

Световноизвестната компания Nokia започва своята бизнес дейност с откриването на целулозен цех и едва в началото на 1990 г. решава да премине в телекомуникационния сектор. Към 2007 г. Финландия представлява 10% от целия световен износ както на дървен материал, така и на целулозно-хартиени изделия. А стойността на износа на хартия за печат съставлява една пета от общия световен износ.

Има повече от 190 хиляди езера. Помислете само за 190 хиляди езера на територията на малка държава! За сравнение, Япония е идентична по площ и също е известна с огромен брой езера, в тях има 3000. Това е нищожно в сравнение със Суоми.

Финландия има най-ниската детска смъртност в света (само 4 от 1000), което ни показва висок стандарт на живот в обществото.

10-те най-мрачни града в света или къде слънце не огрява

Около 8 милиона туристи посещават Финландия годишно, тази цифра нараства всяка година. 

През 2014 г. Финландия отбеляза спад в туристическия сектор на икономиката, показателите за тази година бяха равни на тези от 2009 г., притокът на туристи намаля с 25% в сравнение с 2013 г. Според статистиката почти половината от чуждестранните туристи във Финландия са от Русия, на второ място е Естония, след това Швеция.

Може би най-интересният факт е, че Финландия води по брой бани (сауни) на глава от населението. За всеки трети човек в страната има една сауна!

Финландия също води палмата на глава от населението по употребата на сафе. Финландците пият най-много кафе в света!

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай