logo

Илюзията на подводния водопад в Мавриций

Илюзията на подводния водопад в Мавриций

Той изглежда сякаш поток от вода се спуска над ръба на невероятно дълбока океанска бездна

Една от най-фантастичните и привличащи вниманието илюзии се намира в югозападния край на остров Мавриций. Както на снимки, така и в реалния живот, изглежда, че постоянен поток от вода се спуска над ръба на невероятно дълбока океанска бездна.

Известен като Маврицийски подводен водопад, той е невероятно красив и вълшебен. Тази грандиозна гледка изглежда противоречи на законите на физиката. За съжаление не всичко е така, както изглежда.


Каква е илюзията

Мавриций е вулканичен остров, изникнал от океана преди около 8 милиона години. За сравнение: Земята е 500 пъти по-стара - около 4,6 милиарда години. Заобиколен е от доста тесен подводен шелф и един от най-дългите коралови рифове в света. Няколко геоложки характеристики допринасят за ефекта.

Висящите къщи в Куенка: Балкони над пропастта в хармония между природа и архитектура

Най-просто казано, Мавриций е географски разположен на скалист пиедестал (океански шелф), който се спуска до големи дълбочини на морето. Ръбът на тази платформа се потапя в бездна на дълбочина над 4000 метра.


Първо, това дава красива контрастна гледка към яркото тюркоазено море, което избледнява в наситено синьо. На второ място, това води до течения, които са толкова силни, особено край югозападния бряг на Мавриций, че отмиват лекия пясък от брега и го пренасят през ръба на основата в океана.

Какво е "златно мляко" и защо е толкова ценено в Индия

От въздуха изглежда, че морските маси потъват в дълбините. Спускащият се пясък създава измамно реална и спираща дъха красива илюзия за водопад под морската повърхност, гледана от въздуха. Но всичко това е перфектна оптична илюзия.


Иронията е, че изображенията не показват как водата, носейки пясъка със себе си, достига до ръба на шелфа и потъва до невероятни дълбочини. Подводният водопад на Мавриций, за съжаление, може да се види само от въздуха.

От плажа ще видите само плавно разпръскващи се вълни и можете само да гадаете къде е прекрасният природен феномен. От върха Льо Морн-Брабан, висок над 500 метра, можете да видите риф, лагуна и малка част от илюзията за „подводен водопад“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай