logo

Градът, който навършва 500 години и може да ви замае главата

Градът, който навършва 500 години и може да ви замае главата

Той има богата история, но в същото време и стилни съвременни места, които вдъхват нов живот в 16-те му района

Повечето от нас влязоха в 2021 г. с оптимизъм, но за Мексико това беше не просто сбогуване с кошмарната 2020. Президентът Андрес Мануел Лопез Обрадор заяви, че 2021 ще бъде „година на независимост и величие“ за Мексико, през която ще се празнува не само 500 години от основаването на Мексико Сити, но също и 200 години от получаването на независимост на Мексико от Испания.

Докато повечето туристи се тълпят в крайбрежни курорти като Тулум или Кабо, столицата Мексико Сити предлага безброй интересни преживявания, които са много повече от това да си облечете бански и да си поръчвате маргарита край басейна.

Знаете ли кои са 10-те най-големи държави в света?

Мексико Сити има богата история, но в същото време и стилни съвременни места, които вдъхват нов живот в 16-те района, които съставят най-населения град в Северна Америка.

Дали ще решите да изкачите древна пирамида или да вечеряте в някои от най-добрите ресторанти в света, вижте още страхотни причини да посетите Мексико Сити възможно най-скоро.

История за неисторици

Опознаването на чужд град става най-лесно с помощта на местните. Те ще ви разкажат, че Мексико Сити е разположен там, където ацтеките намерили орел, кацнал на кактус и ядящ змия, точно както техния бог Уицилопочтли бил предсказал. Затова те започнали да изграждат Теночтитлан.

В югоизточната част на града в Сочимилко има водни пътища, използвани от ацтеките за отглеждане и транспортиране на растения. По тях има цветни мексикански гондоли (трахинерас), които се управляват с помощта на прътове, които стигат до дъното на каналите. Туристите могат да си купуват от плаващи търговци различни видове храна или да платят малка сума за серенада от мариачи.

На североизток от Сочимилко се намира Теотихуакан – град, който е бил изоставен в продължение на 100 години преди ацтеките да пристигнат преди 700 години. Не се знаело много за неговите първи строители до преди няколко години, когато били открити 75 000 артефакта.

След като изкачите 250-те стъпала на Пирамидата на Слънцето, можете да обядвате на приземното ниво. Там има ресторант в пещера, който използва кулинарни техники от преди испанското завоевание, както и местни продукти, съобщава Travel+Leisure.

Друго кътче със запазена история е Койоакан – един от най-старите квартали в Мексико Сити. Той има испанска колониална архитектира, каменни улички, обградени от занаятчийски пазари, кафенета, паркове и павилиони за сладолед.

Мексиканската художничка Фрида Кало, която днес се счита за символ на феминизма и за модна икона, е живяла в Каса Азул в този район в началото на 20-и век. Къщата е шревърната в Музей „Фрида Кало“, където нейните картини и рокли са изложени, заедно с табели с малко известни факти за нея.

Стилни и оживени квартали

Старинни имения с цветни фасади и пълзящи растения се превръщат в ресторанти и барове, които дават облика на популярния квартал Рома Норте. На известното „Алваро Обрегон авеню“ се намира Licorería Limantour – заведение, което от 2014 година насам винаги попада в класацията за най-добрите барове в света.

Обиколката по баровете продължава с Bar Las Brujas и Supra Rom, който се намира на покрива на сградата и от който се разкрива най-красивата гледка в района и към съседния квартал Ла Кондеса.

Северозападно от Рома и Ла Кондеса се намира богаташкият район Поланко. Той е дестинация за шопиинг в бутиците на най-престижните мексикански дизайнери като Марика Вера, Крис Гойри и Ракел Орзоко, както и за други световноизвестни марки.

Задължителни храни за изпробване

Почти е незвъзможно да говорите за Мексико Сити и голяма част от разговора да не е посветена на храната, особено такос. Класическият такос ал пастор от уличните търговци се прави от нарязано мариновано свинско и с добавени лук, кориандър и ананас и струва около 1 долар.

Традиционно мексиканската храна се счита за евтина, но мнението ви ще се примени в ресторанта на шеф Енрике Олвера, който е под номер 12 на 50-те най-добри ресторанта в света.

В града можете да опитате какво ли не – италианско-мексикански фюжън, морска храна, традиционна мексиканска храна, както и перуански ястия.

Отидох на местния пазар в Мексико: Какви странни и необичайни продукти ядат мексиканците

Едностайни апартаменти във високите сгради на Рома-Кондеса могат да се наемат за по-малко от 100 долара за нощ през платформи като Airbnb. Ако предпочитате хотели, има удобни такива близо до центалния парк и на минути от историческия център.

Паулина Фелтрин, маркетинг директор в голям хотел, посочва: „2021 ще бъде забележителна година за града – град, който приема всички и дава дом на хора от всякакви възрасти и националности, което го превръща в уникален културен хибрид. Надявам се това да е още една причина за чуждите и местни туристи да дойдат и да празнуват с нас“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай