logo

Град Коняк – родното място на една вечна легенда

Град Коняк – родното място на една вечна легенда

Той е преживял своя звезден момент през 16-и век и оттогава насам се наслаждава на приятна дрямка

Франция има безброй красиви заспали градчета, а има и Коняк – спрял някъде между църквите от 12-и век, грандиозните къщи от 19-и век и къдравите картофки буланжери с невероятен вкус.

Коняк, който се намира на пътя между Ла Рошел и Бордо, е преживял своя звезден момент през 16-и век и оттогава насам се наслаждава на приятна дрямка. До момента, в който американският рапър Джей Зи не разви специален афинитет към специалното бренди на града и не реши да създаде своя собствена марка, съобщава „Дейли Мейл“.

Защо кафето от изпражненията на слон е най-скъпото в света?

Бренди може да се прави навсякъде по света, но конякът се прави само в района на Коняк. И благодарение на уменията на дестилаторите тук той е нещо съвсем различно.

На брега на река Шарант точно до покрайнините на града се намира луксозен хотел, често посещаван от американската звезда, със силно изразен афинитет към коняка. Той е построен на мястото на бивша дестилерия и има бар от 1838 г., който излага на показ 220 разновидности на напитката.

През деня можете да се разходите из града, покрай красиви имения от края на 19-и век и да си купите сирене, пастет, плодове и зеленчуци от закрития пазар. Вечер можете да ядете миди на брега на Шарант.

На брега на реката Le Baume de Bouteville произвежда невероятен балсамов оцет, който отлежава в бъчви за коняк. В региона има около 400 къщи, произвеждащи коняк – от Hennessy и Remy Martin, до малки производители, правещи по няколко каси на година.

През октомври и март, когато тече процесът на дестилиране, се провеждат специални обиколки с още повече гастрономически преживявания.

Ключово място за посещение по всяко време на годината е Шато Роял дьо Коняк в центъра на града.

Когато френският крал Франсоа I живял тук в началото на 16-и век, той едва ли си е представял, че мястото ще се превърне в затвор, а после ще бъде изоставено. Но през 1795 г. далновидният барон Отар решил, че големите и влажни изби на почти разпадналия се замък ще бъдат идеални за отлежаване на коняк.

Днес това е най-голямата фабрика за напитката във Франция, която произвежда и бленда на Джей Зи. Вътре стените изглеждат сякаш са покрити със сажди, но това не е от занемареност, а всъщност е baudoinia compniacensis – гъба, която е от съществено значение за производството на коняк.

Ето къде е най-старата действаща кръчма в света

Туристическите обиколки, които започват от 12 евро, ще ви прекарат през процеса на дестилация. Подобно на коняка, има обиколки за всеки бюджет, включително и такава за 120 евро, ковто включва дегустация на всеки вид коняк на Отар, който в наши дни се притежава от „Бакарди“.

Конякът има различна „сила“ – колкото е по-стар, толкова е по-мек. VSOP (много специален стар светъл) отлежава 4 години, XO – поне 6 години. В най-дълбоката част на шатото се намира „Отар паради“ – влажна, покрита с паяжини изба, където най-добрия стар коняк се пази в стъклени дамаджани за идеално отлежаване.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай