logo

Фотограф отиде в едно от най-опасните места в Европа и видя красотата в мизерията

Фотограф отиде в едно от най-опасните места в Европа и видя красотата в мизерията

Неапол е известен като най-опасният град на континента

Британският фотограф Сам Грег отдавна пътува самостоятелно до най-екзотичните и опасни места в света и фотографира обитателите им по много начини. През 2016 г. Грег стартира нов проект "Виж Неапол и умри". Ето някои от много интересните снимки от улиците като един от най-красивите, но и най-опасни градове в Италия. Всъщност Неапол е известен като най-опасният град в цяла Европа.

Най-отровният град в света, в който старците са на 38

Фотографът е работил в четири квартала на града, разположени в централните му части: Рионе Санита, Квартиери Спаниол, Форчела и Санта Лусия. Целта на проекта на Сам Грег е „да хуманизира бедственото положение на града“ и „да покаже, че тези, които страдат, се явяват преди всичко хора и след това - политически единици“.

Фразата „Виж Неапол и умри“ се счита, че принадлежи на големия германски поет и мислител Йохан Волфганг фон Гьоте, който умира през 1786-88 г. На Апенините той написва нехудожествена книга и няколко стихотворения. Около 30 години по-късно той пише книга, озаглавена „Италианска поезия“, основана на собствения му дневник.

Гьоте дошъл в Неапол по време на разцвета на династията Бурбони. Буквалната фраза на мотото звучи: „Видя Неапол и можеш да умреш“ - писателят на писателят искал да подчертае красотата на града. Но с годините и деградацията на града неговият смисъл се променя и Сам Грег вече е имал предвид риска да бъдеш убит от някоя от многобройните улични банди в Неапол.

В Джакарта построиха цяло село на покрива на сграда

След като изригването на Везувий разрушило Помпей, именно Неапол станал централният град на региона Кампания, неговият търговски, финансов и политически център, привличащ хора от целия юг на Италия.


Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай