logo

Феноменалната река с пет различни цвята

Феноменалната река с пет различни цвята

Според местна легенда, тя е избягала от Рая, за да тече на Земята

Всяка година в отдалечена и дива част на Колумбия една обикновена река се превръща в зрелищен разноцветен феномен.

На 170 км на юг от Богота три различни екосистеми – на Андите, на равнините Лянос и на гъстата амазонска джунгла – се срещат в отдалечена част на Централна Колумбия в Националния парк Сиера де Ла Макарена.

Това е място с удивително биоразнообразие и красота и, ако последвате река Гуаяберо дълбоко до южните краища на парка, ще откриете едно от най-впечатляващите природни чудеса на света – Каньо Кристалес, 100-километрова отсечка с кристално чисти водопади, реки и потоци, които избухват в цветна дъга за няколко месеца през годината, съобщава Би Би Си.

Най-колоритното „бижу“ на Колумбия: Домът на един от най-известните писатели в света

Често нарича Каньо Кристалес „реката с пет цвята“ или „течната дъга“. Според местна легенда, тя е избягала от Рая, за да тече на Земята.

Но макар ярките цветове в реката да изглежат като дело на серъхестествени сили или магия, всъщност те са ерзултат от уникален биологичен феномен, който обикновено се случва от юни до ноември.

Според Хавиер Франсиско Пара – местен координатор на институцията, занимаваща се с околната среда, рядко ендемично растение, наречено макарения клавиера се намира на дъното на коритото на Каньо Кристалес.

Водачите в парка обясняват, че през по-голямата част от годината това подобно на мъх растение изглежда тъмно зелено. Но когато отново настъпи дъждовният сезон и нивото на водата се покачи и достатъчно слънчева светлина започне да достига до дъното, растението избухва в ярки нюанси на лилавото, червеното, розовото, жълтото и зеленото, които покриват речното корито.

„Тази екосистема е уникална в света. Растението придава тази живописна красота на Каньо Кристалес“, казва Пара.

Едно от чудесата на тази крехка и чувствителна екосистема е това, че с всеки нов сезон реката изглежда по-различно от предишната година. Растежът на макарения клавиера зависи от годишното количество валежи, температурата и слънчевата светлина. Затова една година реката може да окъпана в червено, а на следващата да е ярко зелена или жълта.

Странно е, че зашеметяващите цветове на Каньо Кристалес са били незпонати за повечето колумбийци до съвсем скоро. През по-голямата част от 20-и век въоръжените конфликти са превърнало това изолирано парче в земя в много опасно място за посещение. Толкова опасно, че от 1898 до 2009 г. е било затворено.

През 1989 смел колумбийски журналист на име Андрес Хуртадо Гарсия изминал няколко часа през джунглата, контролирана от партизани, със своята камера. След като се укривал от бунтовниците в селска къща, той стигнал до цветната река, снимал я и показал природното чудо на Колумбия в местен вестник. Нарекъл я „най-красивата река в света“.

Кои са най-красивите латиноамериканки

След като колумбийските военни установили присътвие в региона след 200 г., слаб приток от туристи започнал да пристига тук. А след споразумението между правителството и бунтовниците през 2016 година, този поток значително се е увеличил.

Повечето туристи идват тук от град Вилавинченцио. Въпреки че пъят до Канььо Кристалес е едва 210 км, той отнема цели 26 часа с кола през наводнени и черни пътища. Атова повечето хора избират да се качат на едномоторен самолет и да летят един час над безкрайната зеленина.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай