logo

Експерт разкри защо след COVID-19 пътуването и светът вече няма да са същите

Експерт разкри защо след COVID-19 пътуването и светът вече няма да са същите

Как са променени нашите ресторанти, фитнес зали, барове и паркове - и как ги използваме?

Коронавирусната криза променя света. Една трансформация, която може да остане завинаги? Как са променени нашите ресторанти, фитнес зали, барове и паркове - и как ги използваме.

Тъй като много държави облекчават ограниченията за блокиране, жителите се връщат в стари пространства, които сега чувстват като непознати. Самите места не се промениха - но от носенето на маски до избягването на тълпите начинът, по който ни е позволено да се ориентираме, ще бъде коренно различен.

Много от тези промени могат да останат известно време. Дори след като се ограничи разпространението на коронавирус, рискът от нова вълна на заразяване ще остане, докато не е налична ваксина, която може да отнеме между девет месеца и две години. Освен това, според учените, също толкова разрушителни заболявания биха могли да парализират човечеството в бъдеще, точно както направи коронавирусът през 2020 г.

10 жилища с Airbnb, където туристите най-много искат да отидат след края на карантината

За тези, които работят по планирането на бъдещите ни градове и обществени пространства, пандемията е едновременно плашеща заплаха, изискваща незабавни мерки - и възможност да преосмислим как живеем, да се движим и да се съберем.

 Хората не се справят добре с изолацията. Множество проучвания, анализиращи резултатите от карантината по време на минали епидемии, установяват, че тя силно влияе на психичното здраве, понякога дори води до посттравматично стресово разстройство.

Възстановяването на социалните пространства, веднага щом е безопасно, е повече от финансов приоритет, казват експертите. Това е начин да се грижи за благосъстоянието на хората и да помогне за възстановяването им след глобална здравна криза.

 Като първата европейска държава, която влезе в режим на блокиране, и една от първите, които го прекратява, Италия се наблюдава отблизо, за да могат експертите да оценят какво работи в краткосрочен план и какво е устойчиво в дългосрочен план.

Симоне д'Антонио, експерт по политиката, базиран в Рим, с Италианската асоциация на градовете и общините (ANCI), Италия трябва да възстанови духа на общността срещу културата на подозрение и страх. Той твърди, че страхът от „другия“ е бил проблем доста преди пандемията, която се е влошила само с конкретния риск от заразяване.

 „Възстановяването от тази криза е възможност да започнете отново, да се справите с новите рискове за общественото здраве, както и да възстановите изгубеното чувство за общност“.

 В Индия, която започва бавно да отваря отново магазини и вътрешен транспорт, собственикът на ресторант Шефали Ганди в Гоа също вярва, че външните пространства ще бъдат ключови.

„В градове като Мумбай хората са останали в апартаменти с размер на кибритена кутия за два месеца“, казва тя. Тя вярва, че споменът за заключването ще остане жив за дълго време и хората ще свързват удоволствията от социалния живот с откритите пространства. „От практическа гледна точка градините също улесняват разделянето на плана за сядане и санирането на всяка маса по-лесно“, казва тя.

 Независимо дали ресторантите и баровете имат достъп на открито или не, хората ще трябва да поддържат безопасно разстояние. Малките модулни таблици ще й позволят да пренареди съответно пространството, казва тя.

 Последните изследвания определиха доверието като основата на социалното и икономическото възстановяване. За да се върнат към „нормалния живот“ - и да използват обществени или общински пространства - хората трябва да се чувстват физически в безопасност и да се доверяват, че и другите се грижат за тяхната безопасност.

 „Доверието е ключово за възстановяване на доверието на хората, когато се събират в публични или частни пространства“, казва Адити Рато от Фондацията за изследване на нестопански наблюдатели в Индия, която не е участвала в изследването. „Когато става въпрос за ресторанти, фитнес зали и театри, хората се притесняват от хигиенните стандарти и протоколи, искат да се чувстват сигурни и сигурни.“

 Едно от традиционните предизвикателства на градския дизайн в Индия, обяснява тя, е, че градовете са гъсто населени и това крие набор от рискове извън заразяването с коронавирус.

Назоваха най-популярните държави за туризъм след пандемията

Много преди да се удари пандемията, според нея, градските дизайнери вече са обмисляли как да се справят с обикновено претъпкани пространства като метростанции или театри. „Мисля, че концепцията за театри ще се промени изцяло, защото хората все повече ще използват стрийминг платформи; те ще останат повече у дома ”, казва тя.

 В спортните зали, казва Неха Мотвани, основател на онлайн платформата за намиране на фитнес Fitinity, собствениците могат да премахнат душове и шкафчета, за да позволят социално дистанциране.

 По време на пандемията много хора са учили часове онлайн. Въпреки че онлайн фитнесът може да остане привлекателен за мнозина, казва Мотвани, това няма да замени традиционното пространство, където хората се събират. „Проучихме нашите потребители и разбрахме, че над 95% от тях не могат да изчакат да се отвори общото им студио“, казва Мотвани.

 Дизайнерската общност също беше поцинкована в търсене на решения, които да помогнат за възстановяване на социалния живот и излекуване на психичното здраве на хората.

„Новите тенденции във фитнеса често се преместват от западните страни в Азия“, казва Хакни-Уилямс. Например, велосипедни студиа или високоинтензивни интервални тренировки, обикновено с много хора, следващи един и същи клас на силна музика, се разпространяват от западните страни в Азия.

„Но този път ситуацията е обратна. Откакто започна разпространението на коронавирус в Китай, видяхме знания и информация как да се справим с кризата и последиците от нея, идващи от тази посока. "

 Докато пандемията ни принуждаваше да реорганизираме споделените си пространства, блокирането ни даде време да преосмислим какъв искаме да изглежда социалният ни живот.

И въпреки че може да се наложи да се сбогуваме с оживените, препълнени барове, театри и фитнес зали, които обичахме, поне от известно време, ние също имаме уникалната възможност да преоткрием какво означава съвместност в новите пространства - и да преосмислим тези пространства от нулата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай