logo

Джесика Набонго е първата чернокожа жена, посетила всички страни на света

Джесика Набонго е първата чернокожа жена, посетила всички страни на света

Досега само 150 души са постигали това в историята

Служителката на ООН Джесика Набонго се превърна в пътен блогър и е първата чернокожа жена, посетила всички страни по света. Тя посети 193 признати от ООН държави и две държави извън ООН. Това са общо 195 държави, а на 6 октомври тя достигна до последната държава в списъка си - Сейшелите.

Тя е родена в Детройт, а родителите й са от Уганда, така че има два паспорта. Джесика се надява начинанието й да насърчи всички цветнокожи хора да направят същото.

Въпреки че е смятала, че е постигнала „американската мечта“, когато е завършила колеж и получила фантастична работа във фармацевтична компания, тя не е била доволна от постигнатото.

Северозападнала България ли? Вижте най-бедния регион в Германия

Решила да даде  апартамента си под наем и да тръгне на пътешествие. Тя преподавала английски първо в Япония, а след това в Лондон. Като служител на ООН посетила Бенин и Италия, но и това не било достатъчно.

Известно е, че досега само 150 души са посещавали всяка страна на света, като повечето са бели с европейски паспорти.


Джесика също така създаде компания, наречена JetBlack, туристическа агенция, която организира малки групови турове из Африка.

Като инфлуенсър тя работи с хотели и ресторанти, някои от които предлагат безплатно настаняване в замяна на промоцията им. Тя също така приема дарения на страницата GoFundMe.


„Пътуването по света като жена може да бъде много трудно. Имах толкова много различни преживявания. Като чернокожа жена често беше стресиращо. Веднъж ме обвиниха, че съм проститутка. Нападнаха ме на улицата," казва Джесика.

Оперна певица преживя голям ужас във Венеция, но се оправи по невероятен начин

Въпреки че се смята за африканка, това не й помогна да преодолее всичките си проблеми, когато пътувала из Африка. На няколко пъти тя била принудена да плаща подкупи, за да премине границата.


Въпреки че не се самоопределя като активистка, понякога самото й присъствие е било достатъчно, за да промени или да накара човека да гледа на нещата по различен начин.

Целта й не била просто да види всички страни в списъка. Тя иска да промени начина, по който се гледа на цветнокожите жени като пътници.

„Расизмът е нещо истинско. Не можем да направим нищо, за да го заобиколим. Историята е направила това. Аз съм черна жена на този свят и няма да позволя на това да ме спре да отида там, където искам да отида. Искам да отида навсякъде", заключи Джесика пред Си Ен Ен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай